Váratlanul szabadon engedték a Kim Dzsongnam elleni merénylet egyik gyanúsítottját

külföld
2019 március 13., 06:26
comments 20
Siti Aisyah Indonéziában az ország elnökével, Joko Widodóval 2019. március 12-én.
photo_camera Siti Aisyah szabadulása után egy nappal, már Indonéziában az ország elnökével, Dzsoko Vidodóval. Fotó: Bay Ismoyo/AFP

Siti Aisyah maga is meglepődött sorsa váratlan jobbra fordulásán. Az indonéz fiatalasszonyt Kim Dzsongnam, az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun a rezsim kegyéből kiesett féltestvérének meggyilkolásával vádolták. Ő volt az, aki egy vietnami nővel, Doan Thi Huonggal együtt lefújta Kimet a két összetevőből álló idegméreggel, mely az áldozatuk arcán keveredve vált hatásossá.

Aisyah és Huong végig kitartóan tagadták, hogy gyilkosok lennének, és egybehangzóan állították, hogy ők úgy tudták, egy kandi kamerás tréfában vesznek csupán részt.

Büntetőperük hosszadalmas előkészítés és több havi halasztás után a héten a védelem meghallgatásával folytatódott volna, ám aznap a maláj ügyészség váratlanul visszavonta az Aisyah elleni vádakat, és szabadon engedte a nőt. Aisyah indonéz állampolgár, az indonéz igazságügyi miniszternek küldött levelében a maláj főügyész részben a két ország jó kapcsolatával, részben pedig az Indonézia által megfogalmazott szempontokkal indokolta a döntést. "A törvények lehetővé teszik a vádak visszavonását. Ez esetben is ez történt, bár a döntés okait részletesen nem ismerem" - nyilatkozta a történtekről újságíróknak Mahathi Mohamad maláj miniszterelnök.

"Sokkolt, el se hittem" - mesélte Aisyah a BBC-nek szabadon bocsátása után. "De most már boldog vagyok" - tette hozzá.

Doan Thi Huong egyelőre börtönben maradt.
photo_camera Doan Thi Huong egyelőre börtönben maradt. Fotó: MANAN VATSYAYANA/AFP

A másik vádlott, a vietnami Huong egyelőre börtönben maradt, és hivatalosan még nincs szó róla, hogy ellene is ejtenék a vádakat.

Kim Dzsongnamot 2017. február 13-án mérgezték meg a Kuala Lumpur-i reptéren. A gyanú szerint a két nőt észak-koreai ügynökök palizhatták be. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.