A szakszervezet adatai szerint 7500 köztisztviselő sztrájkol országszerte

"Országszerte 7500 köztisztviselő vesz részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) csütörtöki sztrájkjában" - közölte az érdekképviselet elnöke a XV. kerületi önkormányzatánál, a sztrájk indításakor. Boros Péterné az önkormányzati hivatal apparátusi értekezletén szólalt fel, arról beszélt, hogy "egy társadalom működésének fontos eleme, ha az ország hajtóerejét jelentő dolgozók élnek demokratikus jogaikkal".

Mint mondta, a közszolgálatban dolgozók fel kívánják hívni a kormány figyelmét a tarthatatlan helyzetre, hogy már 11 éve nem emelkedik a köztisztviselői illetményalap. Borosné szerint az elmúlt években csak és kizárólag a nagyobb adóbevétellel rendelkező önkormányzatok által a szolidaritási alapba befizetett források nyomán emelkedhetett a köztisztviselők fizetése, az állam erre nem költött pénzt. "Mára eljutottunk oda, hogy az önkormányzatok egymást finanszírozzák" - mondta Borosné.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az értekezleten azt hangsúlyozta, hogy össze kell fogniuk a közszférában és a versenyszférában működő szakszervezeteknek, mert ha nem így tesznek, "leszalámizzák" a munkavállalókat. Szerinte Nyugat-Európában a szakszervezetek összefogása, az érdekkonfliktusok felvállalása vezetett a jóléthez. "Nincs az a jóságos tulajdonos vagy kormány, amelyik magától plusz jogokat ad a munkavállalóknak" - mondta.

Az elmúlt hetekben szokatlanul sok sztrájk zajlott az országban. Kordás szerint azért, mert mostanra lett elegük a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek is a folyamatos hátrálásból. Kifejezetten fontosnak tartja a szolidaritási sztrájkokat.

Az értekezleten Lamperth Mónika, a XV. kerületi önkormányzat jegyzője ismertette, hogy a munkáltató és a tisztviselők megállapodása alapján a halaszthatatlan ügyeket - mint például haláleset bejelentése, előre egyeztetett házasságkötés és helyszíni szemle, váratlan településüzemeltetési feladat - a sztrájk idején is intézik. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.