A szakszervezet adatai szerint 7500 köztisztviselő sztrájkol országszerte

POLITIKA
2019 március 14., 10:03
comments 34

"Országszerte 7500 köztisztviselő vesz részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) csütörtöki sztrájkjában" - közölte az érdekképviselet elnöke a XV. kerületi önkormányzatánál, a sztrájk indításakor. Boros Péterné az önkormányzati hivatal apparátusi értekezletén szólalt fel, arról beszélt, hogy "egy társadalom működésének fontos eleme, ha az ország hajtóerejét jelentő dolgozók élnek demokratikus jogaikkal".

Mint mondta, a közszolgálatban dolgozók fel kívánják hívni a kormány figyelmét a tarthatatlan helyzetre, hogy már 11 éve nem emelkedik a köztisztviselői illetményalap. Borosné szerint az elmúlt években csak és kizárólag a nagyobb adóbevétellel rendelkező önkormányzatok által a szolidaritási alapba befizetett források nyomán emelkedhetett a köztisztviselők fizetése, az állam erre nem költött pénzt. "Mára eljutottunk oda, hogy az önkormányzatok egymást finanszírozzák" - mondta Borosné.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az értekezleten azt hangsúlyozta, hogy össze kell fogniuk a közszférában és a versenyszférában működő szakszervezeteknek, mert ha nem így tesznek, "leszalámizzák" a munkavállalókat. Szerinte Nyugat-Európában a szakszervezetek összefogása, az érdekkonfliktusok felvállalása vezetett a jóléthez. "Nincs az a jóságos tulajdonos vagy kormány, amelyik magától plusz jogokat ad a munkavállalóknak" - mondta.

Az elmúlt hetekben szokatlanul sok sztrájk zajlott az országban. Kordás szerint azért, mert mostanra lett elegük a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek is a folyamatos hátrálásból. Kifejezetten fontosnak tartja a szolidaritási sztrájkokat.

Az értekezleten Lamperth Mónika, a XV. kerületi önkormányzat jegyzője ismertette, hogy a munkáltató és a tisztviselők megállapodása alapján a halaszthatatlan ügyeket - mint például haláleset bejelentése, előre egyeztetett házasságkötés és helyszíni szemle, váratlan településüzemeltetési feladat - a sztrájk idején is intézik. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.