Egy férfi fegyvertelenül vette fel a harcot az új-zélandi mecset merénylőjével szemben, és így is sikerült elkergetnie

Amikor a 48 éves Abdul Aziz látta, hogy a fegyveres férfi előrenyomul a mecsetben, agyonlőve mindenkit az útjában, nem bújt el: felkapta az első dolgot, amit talált (egy bankkártyaterminált), és kirohant azzal, hogy: „Gyere ide!”

Azizt sokan hősnek tartják, mivel  elterelte a lövöldöző figyelmét, majd elijesztette, így a lövöldöző elhúzott a kocsijával. Aziz ezzel a macska-egér játékkal további gyilkosságokat akadályozhatott meg a Linwood mecsetnél az új-zélandi Christchurchben – írja az AP. (A fegyveres 41 embert ölt meg az Al Noor mecsetben, mielőtt odébb autózott 5 km-rel, és rátámadt a Linwood mecsetre, ahol az imádkozó 80 emberből még hét emberrel végzett. Egy további ember később a kórhában halt meg.)

A 48 éves Abdul Aziz, a mecsetben történt lövöldözés túlélője interjút ad az új-zélandi Christchurchben.Fotó: Vincent Thian/AP

Aziz, akinek eközben négy fia bent maradt több tucat másik emberrel, amíg ő egyedül kergetőzött a fegyveressel, úgy véli, semmi olyat nem csinált, amit más ne tett volna meg. Azt mondta, amikor a fegyveres elkezdett lövöldözni, ő odarohant, és hozzávágta a bankkártyaterminált, amire a merénylő a kocsijából elővett még egy fegyvert. Aziz erre autók közé futott, ott bújt meg, így nem tudta eltalálni a merénylő. Aziz megtalálta a férfi eldobott fegyverét, de az üres volt, így hozzávágta a kocsijához, amitől berepedt az ablak, ez pedig megrémiszthette a támadót, aki szitkozódva elhajtott. Aziz ezután futva vette üldözőbe a kocsit, de nem érte utol. Nem sokkal később rendőrök tartóztatták fel a járművet, és fogták el a merénylőt.

Aziz Kabulban született, menekültként érkezett Ausztráliába, ahol 25 évet élt, mielőtt pár éve Új-Zélandra költözött.

Brenton Tarrant, a 28 éves ausztrál merénylő, aki korábban Magyarországon is járt, 49 embert lőtt agyon és 48-at megsebesített a két mecset elleni támadásban. a. Tömeggyilkosság miatt emeltek vádat ellene. (AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.