Egy férfi fegyvertelenül vette fel a harcot az új-zélandi mecset merénylőjével szemben, és így is sikerült elkergetnie

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Amikor a 48 éves Abdul Aziz látta, hogy a fegyveres férfi előrenyomul a mecsetben, agyonlőve mindenkit az útjában, nem bújt el: felkapta az első dolgot, amit talált (egy bankkártyaterminált), és kirohant azzal, hogy: „Gyere ide!”

Azizt sokan hősnek tartják, mivel  elterelte a lövöldöző figyelmét, majd elijesztette, így a lövöldöző elhúzott a kocsijával. Aziz ezzel a macska-egér játékkal további gyilkosságokat akadályozhatott meg a Linwood mecsetnél az új-zélandi Christchurchben – írja az AP. (A fegyveres 41 embert ölt meg az Al Noor mecsetben, mielőtt odébb autózott 5 km-rel, és rátámadt a Linwood mecsetre, ahol az imádkozó 80 emberből még hét emberrel végzett. Egy további ember később a kórhában halt meg.)

A 48 éves Abdul Aziz, a mecsetben történt lövöldözés túlélője interjút ad az új-zélandi Christchurchben.Fotó: Vincent Thian/AP

Aziz, akinek eközben négy fia bent maradt több tucat másik emberrel, amíg ő egyedül kergetőzött a fegyveressel, úgy véli, semmi olyat nem csinált, amit más ne tett volna meg. Azt mondta, amikor a fegyveres elkezdett lövöldözni, ő odarohant, és hozzávágta a bankkártyaterminált, amire a merénylő a kocsijából elővett még egy fegyvert. Aziz erre autók közé futott, ott bújt meg, így nem tudta eltalálni a merénylő. Aziz megtalálta a férfi eldobott fegyverét, de az üres volt, így hozzávágta a kocsijához, amitől berepedt az ablak, ez pedig megrémiszthette a támadót, aki szitkozódva elhajtott. Aziz ezután futva vette üldözőbe a kocsit, de nem érte utol. Nem sokkal később rendőrök tartóztatták fel a járművet, és fogták el a merénylőt.

Aziz Kabulban született, menekültként érkezett Ausztráliába, ahol 25 évet élt, mielőtt pár éve Új-Zélandra költözött.

Brenton Tarrant, a 28 éves ausztrál merénylő, aki korábban Magyarországon is járt, 49 embert lőtt agyon és 48-at megsebesített a két mecset elleni támadásban. a. Tömeggyilkosság miatt emeltek vádat ellene. (AP)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.