Két éven át raboltak el és kínoztak disszidenseket Dzsamál Hasogdzsi gyilkosai

külföld
2019 március 19., 11:39
comments 84
Dzsamál Hasogdzsi (sötét zakóban) belép a szaúdi konzulátus épületébe. Ez az utolsó felvétel az eltűnt újságíróról.
photo_camera Dzsamál Hasogdzsi (sötét zakóban) belép a szaúdi konzulátus épületébe. Ez az utolsó felvétel az eltűnt újságíróról. Fotó: CCTV/Hurriyet via AP

Mohamed bin Szalman herceg, Szaúd-Arábia magát progresszív reformerként beállító kvázi vezetője már bő egy évvel Dzsamál Hasogdzsi, a disszidens szaúdi újságíró meggyilkolása előtt engedélyt adott egy szaúdi disszidensek elhallgattatását célzó titkos kampányra, írja a New York Times, amely több amerikai kormánytisztviselőt, kémet és szaúdi hivatalnokot is megszólaltatott, bár ezek egyike se vállalta névvel nyilatkozatát. Az amerikaiak azért, mert csak így tudtak titkos információkat is megosztani a lappal. A szaúdiak meg azért, mert - a cikk alapján okkal - tartottak a szaúdi hatalom bosszújától.

Dzsamál Hasogdzsival, a Washington Post publicistájával felkészült csapat végzett Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán. A csapattal még egy kórboncnok is érkezett, az ő értő iránymutatása alatt darabolták fel a meggyilkolt újságíró holttestét a szaúdi konzul isztambuli villájában.

Az amerikai hírszerzés információi szerint nem ő volt az egyetlen, és még csak nem is az első disszidens, aki szerencsétlenségére ennek a csapatnak a kezébe került. A csapatra az amerikai hírszerzésnek még külön neve is volt, őket nevezték a Szaúdi Gyorsreagálású Beavatkozó Csoportnak. Ez a csapat tudomásuk szerint legalább egy tucatnyi akciót hajtott végre 2017, Mohamed bin Szalman hatalomra kerülése óta.

A nyugati sajtóban csak MBS-nek nevezett koronaherceg hatalomátvétele után, hatalmát konszolidálandó átvette a titkosszolgálatok irányítását: kiszorította a titkosszolgálatokat addig irányító Mohamed bin Najef herceget. Azóta a titkosszolgálatok hitszónokok, értelmiségiek és aktivisták tucatjait vették őrizetbe, köztük olyanokat is, akik csak valamilyen gúnyos megjegyzést tettek a kormányra a Twitteren. "Korábban nem tapasztaltuk ezt ilyen mértékben" - mondta a Timesnak egy névvel nyilatkozó forrás, Bruce Riedel egykori CIA-ügynök, aki szerint régebben egy Hasogdzsihoz hasonló disszidens elhallgattatására nem tettek volna ennyire komoly erőfeszítéseket.

A Gyorsreagálású Beavatkozó Csoportnak annyi munkája volt, hogy az amerikai hírszerzés értesülései szerint tavaly júniusban a csoport vezetője azt kérdezte a koronaherceg egyik főtanácsadójától, hogy kapnak-e jutalmat a muszlim nagyböjtöt, a Ramadánt lezáró ünnepen, az Eid al-Fitrn.

A Times megkeresésére a szaúdi illetékesek tagadták a gyorsreagálású egység létezését, és nem kívántak ezzel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Pedig Hasogdzsi meggyilkolása után annyit elismertek, hogy a titkosszolgálatnak érvényes parancsa van rá, hogy hazahozza - magyarán elrabolja külföldi otthonukból - a disszidenseket. Igaz, azt is állították, hogy Hasogdzsi meggyilkolását nem a szaúdi vezetők rendelték el, arról az elrablására küldött csoport tagjai maguk döntöttek helyben. A török és amerikai titkosszolgálatok egybehangzó véleménye szerint valójában előre eltervezték az újságíró megölését és feldarabolását.

A török titkosszolgálat megfigyelte a konzulátust, videó- és hangfelvételeket is megosztottak az amerikai kémekkel a gyilkosságról. A már idézett Riedel ebből arra következtetett, hogy a csoport inkább ahhoz volt szokva, hogy szabadon működhet, mint otthon, Szaúd-Arábiában. A hírek szerint ugyanis ugyanez a Gyorsreagálású Beavatkozó Csoport vett részt a koronaherceg "korrupcióellenes kampányában" is, melynek valódi célja a kiterjedt szaúdi uralkodócsalád renitenseinek behódoltatása volt. És ugyanez a csoport rabolta el azokat a nőjogi aktivistákat is, akiknek a múlt héten kezdődött a perük. Az ő bűnük az volt, hogy nőként autót vezettek. Őket a Times szerint először a királyi család egy használaton kívül palotájában tartották fogva, ahol rendszeresen verték, kínozták, nemi erőszakkal fenyegették őket. Egyikük, Eman al-Nafdzsan értesüléseik szerint még öngyilkosságot is megkísérelt a lelki és fizikai terror hatására.

Egyes források szerint az ötcsillagos Ritz Carlton szállóban fogva tartott királyi rokonoknak is kijutott a kínzásból - közülük sokan ezek hatására átírták vagyonukat a koronahercegre.

Az amerikai hírszerzésnek a Times értesülései szerint nincs döntő bizonyítéka arra, hogy Mohamed bin-Szalman rendelte volna el Hasogdzsi meggyilkolását. Ugyanakkor arra jutottak, hogy a megelőző időszakban a szaúdi ügynökök számos hasonló akciót hajtottak végre, nyilván a koronaherceg felhatalmazásával. Abból például, hogy a koronaherceg már 2017-ben arról beszélt, hogy "golyót" használna Hasogdzsi ellen, arra következtettek, hogy bár ez nyilvánvalóan nem utasítás volt Hasogdzsi megölésére, de jelzés arra, hogy amennyiben Hasogdzsi nem térne önként haza, bármilyen eszközzel elhallgattatná, amit csak a körülmények megkövetelnek.

Az amerikai titkosszolgálatok helyzetértékelése komoly szakadást okozott köztük és az elnök, Donald Trump között, aki stratégiai szövetségesként tekint Szaúd-Arábiára, és akinek a veje, Jared Kushner személyesen is szoros szövetségese Mohamed bin Szalmannak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.