Globális fellépést sürget a rasszisták ellen Új-Zéland miniszterelnöke

Fotó: DAVID LINTOTT/AFP

A rasszizmus elleni globális fellépést sürgetett a múlt pénteki, 50 halálos áldozatot követelő szélsőjobboldali mészárlás utáni első interjúiban Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke. A BBC-nek adott nyilatkozatában visszautasította azt a felvetést, hogy a növekvő bevándorlás tüzeli a rasszista indulatokat.

Az interjúban Ardern arról beszélt, hogy ugyan a merénylő ausztrál volt, "de ezt nem úgy mondom, mintha Új-Zélandon nem léteznének ideológiák, amiket az új-zélandiak többsége visszautasít. Szerinte közös felelősségünk a szélsőjobboldali ideológia "kigyomlálása ott, ahol létezik, és az is, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahol eleve nem virágozhat" - mondta.

Ardern arra is figyelmeztetett, hogy ez nem kizárólag Új-Zéland problémája, ezért globális fellépést sürgetett. "Amit most Új-Zélandon megtapasztalhattunk, az az, hogy valaki, aki máshol nőtt fel és máshol szedte magára ezt az ideológiát, nálunk követett el erőszakot. Ha globálisan is garantálni akarjuk a biztonságunkat, toleráns és befogadó világunkat, akkor nem lehet határokban gondolkodni" - mondta.

Nyilatkozatában határozottan védte országa bevándorláspolitikáját. "Mi befogadó ország vagyunk. Teljes mértékben visszautasítom, hogy mi teremtettük volna meg a befogadó környezetet ennek az ideológiának azzal, hogy olyan rendszert építettünk ki, amely gondoskodik azokról, akik Új-Zélandot választják új otthonuknak" - mondta. Az interjúban kitért arra a nyilatkozatára is, amelyben megtagadta, hogy nevén nevezze a merénylőt. "Az volt az egyik célja, hogy hírnevet szerezzen, mi pedig ezt teljes mértékben megtagadjuk tőle" - mondta.

Az Ardernnel készített interjúval egy időben megkezdődött az első áldozatok temetése is Christchurchben. A BBC tudósítása szerint gyászolók százai búcsúztatták az áldozatokat a Linwood Imaházhoz, az egyik megtámadott mecsethez közeli temetőben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.