Globális fellépést sürget a rasszisták ellen Új-Zéland miniszterelnöke

külföld
2019 március 20., 10:24
comments 136
photo_camera Fotó: DAVID LINTOTT/AFP

A rasszizmus elleni globális fellépést sürgetett a múlt pénteki, 50 halálos áldozatot követelő szélsőjobboldali mészárlás utáni első interjúiban Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke. A BBC-nek adott nyilatkozatában visszautasította azt a felvetést, hogy a növekvő bevándorlás tüzeli a rasszista indulatokat.

Az interjúban Ardern arról beszélt, hogy ugyan a merénylő ausztrál volt, "de ezt nem úgy mondom, mintha Új-Zélandon nem léteznének ideológiák, amiket az új-zélandiak többsége visszautasít. Szerinte közös felelősségünk a szélsőjobboldali ideológia "kigyomlálása ott, ahol létezik, és az is, hogy olyan környezetet teremtsünk, ahol eleve nem virágozhat" - mondta.

Ardern arra is figyelmeztetett, hogy ez nem kizárólag Új-Zéland problémája, ezért globális fellépést sürgetett. "Amit most Új-Zélandon megtapasztalhattunk, az az, hogy valaki, aki máshol nőtt fel és máshol szedte magára ezt az ideológiát, nálunk követett el erőszakot. Ha globálisan is garantálni akarjuk a biztonságunkat, toleráns és befogadó világunkat, akkor nem lehet határokban gondolkodni" - mondta.

Nyilatkozatában határozottan védte országa bevándorláspolitikáját. "Mi befogadó ország vagyunk. Teljes mértékben visszautasítom, hogy mi teremtettük volna meg a befogadó környezetet ennek az ideológiának azzal, hogy olyan rendszert építettünk ki, amely gondoskodik azokról, akik Új-Zélandot választják új otthonuknak" - mondta. Az interjúban kitért arra a nyilatkozatára is, amelyben megtagadta, hogy nevén nevezze a merénylőt. "Az volt az egyik célja, hogy hírnevet szerezzen, mi pedig ezt teljes mértékben megtagadjuk tőle" - mondta.

Az Ardernnel készített interjúval egy időben megkezdődött az első áldozatok temetése is Christchurchben. A BBC tudósítása szerint gyászolók százai búcsúztatták az áldozatokat a Linwood Imaházhoz, az egyik megtámadott mecsethez közeli temetőben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.