Előretörtek a bevándorlásellenes populisták Hollandiában, a kormány elbukta a szenátusi többségét

Thierry Baudet, a bevándorlásellenes holland populista párt, a Fórum a Demokráciáért vezetője.Fotó: VINCENT JANNINK/AFP

A bevándorlásellenes Fórum a Demokráciáért a hollandiai önkormányzati választások legnagyobb nyertese, az előzetes adatok alapján több szavazatot kaptak, mint a kormányfő, Mark Rutte pártja. Eredményeik alapján ugyanannyi képviselőt delegálhatnak majd a holland parlament felsőházába, mint a legnagyobb kormánypárt. Ezzel a kormány elveszíti felsőházi többségét, írja a BBC.

„Az egymást követő Rutte-kormányok nyitva hagyták a határainkat, több százezer, a miénktől teljesen eltérő kultúrájú embert engedve be” – ünnepelte választási eredményét a bevándorlásellenes párt vezére, az amúgy francia-indonéz származású Thierry Baudet. Rajongói hangosan ünnepelték a kijelentését.

Baudet és pártja a többi holland párttal szemben nem függesztette fel választási kampányát a hétfői utrechti merénylet után, ezért bírálták is. Most azt mondta, hogy a hollandokat „azok az emberek pusztítják el, akiknek védeniük kellene őket”.

A 75 tagú holland felsőházban a választás előtt a kormánykoalíció pártjainak 38 képviselőjük volt. Most, a szavazatok 94 százalékának feldolgozása alapján 31 helyre számíthatnak. A holland törvények alapján a szenátus jogkörei viszonylag korlátozottak. A szenátorok nem terjeszthetnek be új törvényjavaslatokat, sem módosításokat az eléjük kerülő, a képviselőházban már elfogadott törvényekhez, csak azok elfogadásáról vagy elutasításáról dönthetnek bizonyos esetekben. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.