Elszámoltatás: jogerősen felmentették a postaszékház eladása miatt megvádolt egykori vezérigazgatót és a társait

bűnügy
2019 március 21., 10:35
comments 39

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a postaszékház több mint egy évtizeddel ezelőtti eladása ügyében megvádolt vezetőket a Fővárosi Ítélőtábla.

Nehrer Péter, a tábla eljáró tanácsának elnöke az indoklásában kiemelte, hogy a vádlottaknál még gondatlanság sem állapítható meg. Az üggyel kapcsolatban pedig általában felvethető, hogy mennyiben feladata a büntetőjognak stratégiai, gazdasági döntéseket évekkel később a jövedelmezőség szempontjából vizsgálni, idővel ugyanis szinte minden ilyen döntésről kiderül, hogy lehetett volna még jobb, így pedig előbb-utóbb minden gazdasági vezető börtönben végezné – mondta.

Az ügyben 2010 elején indult nyomozás Balsai István akkori fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján. A képviselő egyrészt a Magyar Posta Zrt. egykori budapesti, Krisztina körúti székházának értékesítése miatt tett feljelentést, másrészt a posta új, XIII. kerület, Dunavirág utcai székházának bérletével kapcsolatban.

A Fővárosi Főügyészség 2013-ban emelt vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a posta, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. 3-3 munkatársa ellen. Az ügyészség szerint a vádlottak az adott helyzetben leggazdaságtalanabb megoldást választották, megszegték a vagyonkezelői kötelezettségeiket, a postának 10 éves viszonylatban több milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak, ugyanis nem bérelni kellett volna, hanem új székházat építeni.

A vádbeli cselekményért a törvény szerint 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés volt kiszabható.

A vádlottak mindvégig tagadták a bűnösségüket.

A Buda Palota a Széll Kálmán téren 2016. augusztus 10-én, még a felújítás előtt
photo_camera A felújítás alatt álló Buda Palota 2016. augusztus 10-én. A műemléki védettségű palota, a posta egykori székháza modern irodaházként újul meg 2018 végére, 25 millió eurós beruházással. A Pallas Athéné Alapítványok tulajdonában álló épület tornyában a tervek szerint kilátó lesz. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A Fővárosi Törvényszék tavaly júniusban első fokon bűncselekmény hiányában felmentett minden vádlottat.

A törvényszék – most helybenhagyott és jogerőre emelt – ítéletének szóbeli indoklásában a bíró szakértői vélemények alapján kifejtette: a postát a vádlottak által választott megoldással, a bérléssel nem érte veszteség, az ingatlanok értékesítése nem volt áron aluli, az abból befolyt összeget a posta fejlesztésére, piaci feltételeknek való megfelelésére fordították.

A másodfokú eljárásban az ügyész bűnösség kimondását és börtön kiszabását kérte, az ügyvédek pedig védenceik felmentését indítványozták.

A tábla felmentő határozatának szóbeli indoklásában a tanácselnök rámutatott: az elsőfokú bíróság kiemelkedő alapossággal tett eleget ügyfelderítési kötelezettségének. A szakértők szerint az értékesítés és a bérlés is megfelelő volt, a Krisztina-körúti régi postaszékházat már nem lehetett tovább használni, a felújítás és az új székház építése pedig egyaránt nagyon sokba került volna. Az ügy könnyen átlátható és röviden lezárható lett volna, sajnos mégis túl sok időt vett igénybe – mondta Nehrer Péter, a tábla tanácselnöke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.