Cornstein: Jobban aggódom Oroszország és Kína miatt, mint Soros György miatt

POLITIKA
2019 március 22., 07:41
comments 90

"Nem változtak az ezzel kapcsolatos érzelmeim. A CEU egy világhírű, varázslatos intézmény. Egy igazi sarokkő volt Magyarországon. Továbbra is azt kívánom, bár ne akarnák áttelepíteni Bécsbe! Ez egy szörnyű veszteség úgy az egyetem, mint Magyarország számára," mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövete az Inforádiónak adott exkluzív interjújában. David Cornstein szerint az intézmény sorsát "valójában két ember személyes kapcsolata alakította így." Természetesen Orbán Viktorra és Soros Györgyre gondolt. Arról, hogy utóbbi a magyar kormány állítása szerint beavatkozik az ország belügyeibe, úgy vélekedett, hogy

"én jobban aggódom Oroszország és Kína miatt, mint Soros György miatt. Ez a két ország együtt azért mégiscsak egynéhány dollárral gazdagabb, mint Soros György, és nagyobb károkat okozhatnak, mint amire ő egyedül képes lehet."

David B. Cornstein amerikai nagykövet és Orbán Viktor 2018. december 6-án, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén.
photo_camera David B. Cornstein amerikai nagykövet és Orbán Viktor 2018. december 6-án, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Cornstein szerint a Sorossal lévő szembenállás filozófiai síkon létezik, viszont "Oroszország és Kína nem filozofálnak." 

"Ők a nyers valóságban tevékenykednek, ami nagyon aggasztó lehet e varázslatos ország számára, amelyet úgy megszerettem! Nem az Egyesült Államok miatt aggódom az orosz és a kínai befolyás magyarországi térnyerése kapcsán, hanem Magyarországot féltem! Az ő befolyásolásuk sokkal komolyabb probléma annál, mint amire az a bizonyos férfi képes lehet," 

tette hozzá. Oroszországgal kapcsolatban a nyersanyag-függőséget említette, míg Kínát agyafúrtnak minősítette. "Dörzsöltek az üzletben és nagyon fejlettek technológiailag," mondta. Példaként a Huaweit hozta, ami a magyar piacon is megjelent:

"miután magukkal hozzák az új 5G-technológiát, ők fogják irányítani annak felhasználását is. A kínai kormány kezére akarja játszani a saját és gyermekei jövőjét? Én aggódnék emiatt."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.