Évekkel később diagnosztizálják ugyanazokat a betegségeket a nőknél, mint a férfiaknál

Egy nagyszabású dán kutatás szerint számos betegséget a férfiaknál évekkel korábban diagnosztizálnak, mint a nőknél. 

A kutatók nem tudják biztosan megmondani, hogy ennek a különbségnek genetikai vagy környezeti okai lehetnek-e vagy pedig az egészségügyi ellátórendszerben meglévő előítéltek miatt alakul így. Ahogy az sem zárható ki, hogy e okok összjátéka okozza ezt a jelenséget. 

Összesen 6,9 millió dán polgár egészségügyi adatait elemezve, több mint száz betegséget figyelembe véve jutottak arra, hogy a nőket átlagosan négy évvel idősebb korukban diagnosztizálják, mint az ugyanabban a betegségben szenvedő férfiakat. 

A koppenhágai egyetem kutatója, a tanulmányt is szerző Søren Brunak külön kiemelte, hogy nem egyetlen betegségtípusról van szó, hanem rengetegről, és a teljes lakosságot érintő jelenség ez, amely a bölcsőtől a sírig kimutatható. 

Konkrét betegségeket tekintve, a rákot például átlagosan 2,5 évvel később diagnosztizálják egy nő életében, mint egy férfinál. Az anyagcsere-betegségeknél a különbség 4,5 év. 

Brunak elmondta, hogy nagyon meglepte őket az eredmény, főleg mivel tudni azt is, hogy a férfiak eleve később hajlamosak orvoshoz menni. 

A kutatásnak eleve nem volt célja, hogy megmagyarázza a különbségeket. Egy másik korlátozó tényezőt jelentett, hogy eleve csak a kórházi kezelés alá vont betegek szerepeltek a statisztikákban. 

A Stanford Egyetemen a nők egészségügyi helyzetét kutató Marcia Stefanick arról beszélt a Reutersnek, hogy a kutatás eredménye megerősítette azt, ami eddig is gondolt: léteznek különbségek a betegségek szerint aközött, hogy azt az orvosok általában jellemzően férfi- vagy női betegségnek tekintik-e. És amikor egy férfi lesz beteg egy inkább nőinek tekintett betegséggel, akkor jellemzően később, már egy komolyabb  stádiumban diagnosztizálják, és ez fordítva is igaz. 

Stefanick példája szerint a nőknél jellemzően később diagnosztizálják a szívbetegségeket, részben azért, mert ezt még mindig 'a férfiak betegségének' tekintik, de azért is, mert a diagnosztizáló eszközök többségét férfiakra szabták. (Reuters)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.