Többé nem tiszta ivóvizet pisil el a pisilő kisfiú szobra Brüsszelben

külföld
2019 március 26., 13:57
comments 136

Csak nemrég vált világossá a brüsszeli városvezetés számára, hogy a város egyik legismertebb köztéri alkotása, a Manneken Pis (pisilő kisfiú) szobrából, illetve szökőkútjából nem újrahasznosított víz csorog ki vizeletként, hanem sima, tiszta ivóvíz, mely aztán elfolyik a város csatornarendszerébe.

Napi 1000-2500 liter víz veszett így oda, mely akár 10 háztartás napi vízszükségletét is tudná fedezni. Ez azután derült ki, hogy egy mérnök, Régis Callens felszerelt egy mérőeszközt, és megnézte a szobor napi vízfogyasztását. 

photo_camera Fotó: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto

Maga a mérnök is azt gondolta korábban, hogy a szoborba vezetett víz egy zárt rendszerben mozog, azaz számtalan alkalommal újrahasznosítják az egyszer már kipisilt vizet, de meglepetésükre kiderült, hogy nem ez a helyzet. És mivel a szobor már jó régóta ott állt, sokan el se gondolkodtak ezen a kérdésen. 

A héten ezért átalakították a szobor alatti vízgyűjtő szerkezetét, és a jövőben vissza fogják juttatni a kipisilt vizet a szoborba, így végre a pisilő kisfiú szobra környezettudatos lesz. Ez most egyelőre egy átmeneti vészmegoldás volt, a tervek szerint pedig hamarosan egy nagyobb beavatkozás során véglegesítik a vízvisszaforgató rendszert. 

A brüsszeli városvezetés pedig most nyomozásba kezdett, és a város összes köztéri szökőkútját megvizsgálják, máshol nem folyik-e hasonló pazarlás. 

A Manneken Pis évente rengeteg turistát vonz magához, pedig nem is az eredeti, 1619-ben látható szobrot lehet a brüsszeli utcán látni. Az eredeti alkotást ugyanis egy közeli városi múzeumban állítják ki. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.