Többé nem tiszta ivóvizet pisil el a pisilő kisfiú szobra Brüsszelben

Csak nemrég vált világossá a brüsszeli városvezetés számára, hogy a város egyik legismertebb köztéri alkotása, a Manneken Pis (pisilő kisfiú) szobrából, illetve szökőkútjából nem újrahasznosított víz csorog ki vizeletként, hanem sima, tiszta ivóvíz, mely aztán elfolyik a város csatornarendszerébe.

Napi 1000-2500 liter víz veszett így oda, mely akár 10 háztartás napi vízszükségletét is tudná fedezni. Ez azután derült ki, hogy egy mérnök, Régis Callens felszerelt egy mérőeszközt, és megnézte a szobor napi vízfogyasztását. 

Fotó: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto

Maga a mérnök is azt gondolta korábban, hogy a szoborba vezetett víz egy zárt rendszerben mozog, azaz számtalan alkalommal újrahasznosítják az egyszer már kipisilt vizet, de meglepetésükre kiderült, hogy nem ez a helyzet. És mivel a szobor már jó régóta ott állt, sokan el se gondolkodtak ezen a kérdésen. 

A héten ezért átalakították a szobor alatti vízgyűjtő szerkezetét, és a jövőben vissza fogják juttatni a kipisilt vizet a szoborba, így végre a pisilő kisfiú szobra környezettudatos lesz. Ez most egyelőre egy átmeneti vészmegoldás volt, a tervek szerint pedig hamarosan egy nagyobb beavatkozás során véglegesítik a vízvisszaforgató rendszert. 

A brüsszeli városvezetés pedig most nyomozásba kezdett, és a város összes köztéri szökőkútját megvizsgálják, máshol nem folyik-e hasonló pazarlás. 

A Manneken Pis évente rengeteg turistát vonz magához, pedig nem is az eredeti, 1619-ben látható szobrot lehet a brüsszeli utcán látni. Az eredeti alkotást ugyanis egy közeli városi múzeumban állítják ki. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.