A Facebook betiltja a fehér nacionalizmust

INTERNET
2019 március 27., 20:32
comments 130

Betiltja a fehér nacionalizmust népszerűsítő és támogató tartalmakat a Facebook – jelentette be a cég. A döntés, amit a jövő héttől ültetnek gyakorlatba, a Facebookra és az Instagramra vonatkozik.

Az óriáscég közölte, hogy a Facebook irányelvei már régóta tiltják a mások elleni, faji, etnikai vagy vallási alapú gyűlöletkeltést, és ebbe mindig is beletartozott a fehér felsőbbrendűség hirdetése. De a cég nem alkalmazta az irányelveit a fehér nacionalizmust és a szeparatizmust népszerűsítő tartalmakra, mivel a nacionalizmust és a szeparatizmust tágabb értelemben értelmezte. Példaként az amerikai büszkeséget és a baszk szeparatizmust hozta fel, amik a Facebook szerint sokak identitásának részét képezik.

A cég szerint az utóbbi 3 hónapban a civil társadalom és a tudományos élet tagjaival folytatott párbeszéd után arra a következtetésre jutott: a nacionalizmust és a szeparatizmust nem lehet érdemben elválasztani a fehér felsőbbrendűség ideológiájától és a gyűlölködő csoportoktól.

A Facebook szerint a fehér emberek továbbra is kifejezhetik etnikai örökségük iránt érzett büszkeségüket, de a fehér nacionalizmus és szeparatizmus támogatását a közösségi oldal nem fogja tolerálni.

A döntéssel kapcsolatban a Facebook bejelentett egy új, gyakorlati intézkedést is: ha valaki a fehér felsőbbrendűséggel kapcsolatos kifejezésekre keres rá a közösségi oldalon (például arar, hogy „Heil Hitler”), azt automatikusan a Life After Hate (Élet a Gyűlölet Után) nevű civil szervezet honlapjára irányítja át a Facebook. A szervezet korábbi szélsőségesekből áll, és a céljuk segítséget nyújtani azoknak, akik a gyűlölködés csapdájába estek.

A Facebook a bejelentést 12 nappal az új-zélandi Christchurchben mecsetek ellen elkövetett merénylet után tette. Az ausztrál állampolgárságú, fehér elkövető 50 muszlimot (köztük nőket és gyerekeket) gyilkolt meg, és a merényletet a Facebookon élőben közvetítette.

A Facebook pár nappal a merénylet után azt közölte, hogy a tömeggyilkosságot élőben néző kb. 200 ember egyike sem jelentette a videót a moderátoroknak. A Facebook algoritmusokat használ, és gépi tanulásra hagyatkozik a kérdéses tartalmak kiszűrésében, de a felhasználóira is számít abban, hogy jelentsék a cég irányelveit megsértő anyagokat. A felhasználók jelentései emberi moderátorok elé kerülnek, akik eldöntik, mi legyen a kérdéses tartalmakkal. Emellett számítógépes felismerő programokat használ az erőszakot megjelenítő tartalmak felismerésére.

De az nem világos, hogy a jövőben a Facebook hogyan tudja kiszűrni a nem kívánt tartalmú, élőben közvetített videókat. A Facebook a közleményében erről is szót ejtett: mindig is lesznek olyan emberek, akik megpróbálják majd kijátszani az oldal rendszerét, hogy gyűlöletet szíthassanak, de ezzel szemben a Facebook úgy tudja felvenni a harcot, hogy folyamatosan fejleszti a technológiáját, az irányelveit, és együttműködik a rasszizmus kérdésében illetékes szakértőkkel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.