A világ legkártékonyabb invazív élőlénye egy gomba

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kétéltűpestist (chytridiomycosist) kiváltó kórokozó, a Batrachochytrium salamandrivorans nevű rajzóspórás gomba a legkártékonyabb, invazív élőlény a Földön - az embert nem számítjuk most - a Science magazinban megjelent friss tanulmány szerint.

Ahhoz képest, hogy végigpusztította a XX. századot és étvágya alig csillapodott azóta, csak igen későn, 1998-ban fedezték fel, és csak most készült az első átfogó, globális felmérés arról, mekkora területen terjedt el, és hány fajt fertőzött meg.

A kutatók arra jutottak, hogy mintegy 501 kétéltű fajt sikerült megtámadnia, ebből több mint két tucat teljesen kipusztult, főként Ausztráliában és Észak-Amerikában, de Európában is szedi az áldozatait a békák, szalamandrák és társaik között.

A gomba eredetileg a koreai félszigeten volt őshonos, ám a hobbiállat-tartás múlt századi felvirágzása során az egész világon elterjedt.

A kétéltűekre azért különösen veszélyes, mert a bőrüket támadja meg, amellyel lélegeznek, felfalja az elektrolízisben résztvevő keratint, a béka pedig egy idő után szívrohamot kap.

A gomba szinte az egész világon elterjedt, az általa megfertőzött kétéltűfajuk 39 százaléka továbbra is veszélyeztetett, számuk a fertőzés miatt csökken.

Összehasonlításképpen az egyik legpotensebb invazív ragadozónak számító házimacska 430, az invazív rágcsálók 420 fajra jelentenek veszélyt. (PopSci/Fotó: Quentin Martinez)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.