A világ legkártékonyabb invazív élőlénye egy gomba

Tbg
természet
2019 március 30., 21:15
comments 113

A kétéltűpestist (chytridiomycosist) kiváltó kórokozó, a Batrachochytrium salamandrivorans nevű rajzóspórás gomba a legkártékonyabb, invazív élőlény a Földön - az embert nem számítjuk most - a Science magazinban megjelent friss tanulmány szerint.

Ahhoz képest, hogy végigpusztította a XX. századot és étvágya alig csillapodott azóta, csak igen későn, 1998-ban fedezték fel, és csak most készült az első átfogó, globális felmérés arról, mekkora területen terjedt el, és hány fajt fertőzött meg.

A kutatók arra jutottak, hogy mintegy 501 kétéltű fajt sikerült megtámadnia, ebből több mint két tucat teljesen kipusztult, főként Ausztráliában és Észak-Amerikában, de Európában is szedi az áldozatait a békák, szalamandrák és társaik között.

A gomba eredetileg a koreai félszigeten volt őshonos, ám a hobbiállat-tartás múlt századi felvirágzása során az egész világon elterjedt.

A kétéltűekre azért különösen veszélyes, mert a bőrüket támadja meg, amellyel lélegeznek, felfalja az elektrolízisben résztvevő keratint, a béka pedig egy idő után szívrohamot kap.

A gomba szinte az egész világon elterjedt, az általa megfertőzött kétéltűfajuk 39 százaléka továbbra is veszélyeztetett, számuk a fertőzés miatt csökken.

Összehasonlításképpen az egyik legpotensebb invazív ragadozónak számító házimacska 430, az invazív rágcsálók 420 fajra jelentenek veszélyt. (PopSci/Fotó: Quentin Martinez)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.