A világ legkártékonyabb invazív élőlénye egy gomba

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kétéltűpestist (chytridiomycosist) kiváltó kórokozó, a Batrachochytrium salamandrivorans nevű rajzóspórás gomba a legkártékonyabb, invazív élőlény a Földön - az embert nem számítjuk most - a Science magazinban megjelent friss tanulmány szerint.

Ahhoz képest, hogy végigpusztította a XX. századot és étvágya alig csillapodott azóta, csak igen későn, 1998-ban fedezték fel, és csak most készült az első átfogó, globális felmérés arról, mekkora területen terjedt el, és hány fajt fertőzött meg.

A kutatók arra jutottak, hogy mintegy 501 kétéltű fajt sikerült megtámadnia, ebből több mint két tucat teljesen kipusztult, főként Ausztráliában és Észak-Amerikában, de Európában is szedi az áldozatait a békák, szalamandrák és társaik között.

A gomba eredetileg a koreai félszigeten volt őshonos, ám a hobbiállat-tartás múlt századi felvirágzása során az egész világon elterjedt.

A kétéltűekre azért különösen veszélyes, mert a bőrüket támadja meg, amellyel lélegeznek, felfalja az elektrolízisben résztvevő keratint, a béka pedig egy idő után szívrohamot kap.

A gomba szinte az egész világon elterjedt, az általa megfertőzött kétéltűfajuk 39 százaléka továbbra is veszélyeztetett, számuk a fertőzés miatt csökken.

Összehasonlításképpen az egyik legpotensebb invazív ragadozónak számító házimacska 430, az invazív rágcsálók 420 fajra jelentenek veszélyt. (PopSci/Fotó: Quentin Martinez)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.