Kékkel világítják meg a Szabadság-szobrot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában döntött arról, hogy április 2-a az Autizmus Világnapja legyen. Ennek célja, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Magyarországon a szakemberek becslése szerint minden 68. gyermeket, vagy felnőttet és családját érinti az autizmus - olvasható az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) „Az iskola mindenkié, építsünk elfogadó társadalmat!” című közleményében.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei a világnaphoz kapcsolódóan országszerte több mint 60 rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az autista emberek társadalmi elfogadására. Emellett a „Ragyogj Kéken” kampány keretében a világnapon hazai ikonikus szobrok és épületek, többek között a budapesti Szabadság-szobor is kék színű megvilágítást kap, felhívva a figyelmet az autizmusra. A „Ragyogj Kéken” kampány támogatója és fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Érdekvédelmi szervezetként az AOSZ sürgető feladatának tekinti, hogy javítsa az autista gyermekek egyenlő esélyű hozzáférését a sajátos nevelési igényüknek megfelelő oktatáshoz. 

Az elmúlt években számos ombudsmani jelentés és Egyenlő Bánásmód Hatóság által lefolytatott eljárás is felhívta a figyelmet arra, hogy az autista gyermekek helyzete a köznevelésben nem megoldott.

A Szövetség a köznevelés helyzetének rendezése érdekében érdekében a fenti szereplők bevonásával munkacsoportot alakít, amely feladata, hogy javaslatokat fogalmazzon meg annak érdekében, hogy az autista gyermekek is egyenlő eséllyel férjenek hozzá a szakszerű közösségi oktatáshoz, neveléshez.

(MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.