Kékkel világítják meg a Szabadság-szobrot

társadalom
2019 április 02., 07:05
comments 39

2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában döntött arról, hogy április 2-a az Autizmus Világnapja legyen. Ennek célja, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. Magyarországon a szakemberek becslése szerint minden 68. gyermeket, vagy felnőttet és családját érinti az autizmus - olvasható az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) „Az iskola mindenkié, építsünk elfogadó társadalmat!” című közleményében.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei a világnaphoz kapcsolódóan országszerte több mint 60 rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az autista emberek társadalmi elfogadására. Emellett a „Ragyogj Kéken” kampány keretében a világnapon hazai ikonikus szobrok és épületek, többek között a budapesti Szabadság-szobor is kék színű megvilágítást kap, felhívva a figyelmet az autizmusra. A „Ragyogj Kéken” kampány támogatója és fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Érdekvédelmi szervezetként az AOSZ sürgető feladatának tekinti, hogy javítsa az autista gyermekek egyenlő esélyű hozzáférését a sajátos nevelési igényüknek megfelelő oktatáshoz. 

Az elmúlt években számos ombudsmani jelentés és Egyenlő Bánásmód Hatóság által lefolytatott eljárás is felhívta a figyelmet arra, hogy az autista gyermekek helyzete a köznevelésben nem megoldott.

A Szövetség a köznevelés helyzetének rendezése érdekében érdekében a fenti szereplők bevonásával munkacsoportot alakít, amely feladata, hogy javaslatokat fogalmazzon meg annak érdekében, hogy az autista gyermekek is egyenlő eséllyel férjenek hozzá a szakszerű közösségi oktatáshoz, neveléshez.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.