Ausztrál bennszülött törzsfőnök 19. században Európába hozott földi maradványait adta vissza az utódoknak egy müncheni múzeum

A müncheni Öt Kontinens Múzeuma visszaadta az utódoknak egy ausztrál bennszülött törzsfőnök 19. században Európába hozott földi maradványait.

Ez a gyász, de egyben az öröm pillanata is – mondta a Gimuy Walubara Yidinji közösség képviseletében a törzs legidősebb tagja, Gudju Gudju Fourmile a maradványok visszaadásakor.

Yidinji ősi király mumifikált holtteste 1889 óta volt a múzeumban. A kulturális minisztérium szerint kutatók 1876-ban a mai Queensland területén tartott temetkezési szertartáson lopták el a holttestet. Valószínűleg az eladásával akarták finanszírozni az expedíciójukat. A király feleségének holttestét is ellopták, de az máig nem került elő.

Fourmile a ceremónián azt mondta, még ma is gyakran „gyarmatosítottként” tekintenek az őslakosokra, de az a céljuk, hogy szuverén közösségként felvegyék őket a Nemzetközösségbe. Ennek a kifejezésére a maradványokat tartalmazó ládát az őslakosok zászlajával takarták le.

Gudju Gudju Fourmile a törzsfőnök földi maradványaivalFotó: Christof Stache/AFP

München Fourmile utazásának csak az első állomása. További 52 ős maradványait tervezi átvenni, amik a stuttgarti Linden Museumban, a Drezdai Állami Műgyűjteményben és a Freiburgi és a Hallei Egyetem gyűjteményében találhatók. A következő napokban Stuttgartban és Berlinben is terveznek egy-egy átadási ceremóniát.

Visszatérve Ausztráliába a maradványokat hagyományos szertartásokkal temetik el. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.