Egy fiatal nőről készült fotóban látták meg sokan a szudáni tüntetések szimbólumát

külföld
2019 április 10., 07:10
comments 35

A Szudánban zajló tüntetések ikonikus erejű fotója született meg a napokban: egy autó tetején álló nő látható rajta Khartoum városában, ahogy a tüntető tömeg skandálását vezeti. 

Lana Haroun fényképét a jelenetről rengetegen megosztották, és nemcsak azért, mert vizuálisan erős darab lett, hanem mert szimbolikusan is fontosnak érezték: egy Északkelet-Afrika országaiban élő nők helyzetével foglalkozó szervezet tagja, a szudáni Hala Al-Karib például úgy foglalta össze a képen látottakat, hogy ez az a pillanat, melyre 30 éve vártak.

link Forrás

Sajtóhírek szerint a felvételeken egy 22 éves mérnök- és építészhallgató, Alaa Salah látható. A fényképeket elemzők kiemelik azt is, hogy a fiatal nő ruhája is figyelemre méltó: fehér thobéját elsősorban a dolgozó nők hordják az országban, és a megjelenése erősen idézi a hatvanas-hetvenes évek szudáni női mozgalmainak hangulatát: a nők akkor a korábbi katonai diktatúra ellen vonultak utcára. 

link Forrás

A nőről készül felvételeken jobban látható a nő arca, ahogy az is, hogy arca jobb felére fekete csíkokat festett: ezzel Al-Karib szerint Szudán történelmi hősnői, illetve az ő sebesüléseik előtt tisztelget. Az egyik ilyen hősi alak Mihera bint Abboud, egy költőnő és harcos, aki férfiakból álló sereget vezetett a török-egyiptomi invázió ellen a 19. század elején. 

Szudán fővárosában hónapok óta zajlanak tüntetések: a gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelik a harmadik évtizede hatalmon lévő Omar el-Basír elnök távozását.

A szudáni belügyminisztérium hétfői közlése szerint a hét végén a rendbontásokban, illetve a rendőrök és tüntetők összetűzéseiben heten haltak meg.

Hivatalos adatok szerint a december közepe óta összesen 39-en vesztették életüket, más összesítések szerint a halottak száma az ötvenet is meghaladja.

Az 1989 óta hatalmon lévő Basírt többek között népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják nemzetközi bíróságok is, a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot is kiadatott már ellene. A tüntetők többek között azt követelik, hogy a katonaság ne támogassa tovább Basír uralmát. 

A mostani tüntetéshullámban fontos szerepet töltenek be a nők, akiknek a helyi beszámolók szerint az elmúlt évtizedekben sokat romlott az élethelyzete: elnyomó törvényeket hoztak ellenük, melyek megszabják, hova mehetnek és mit viselhetnek. (MTI, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.