Rengeteg holland fiatal kérte a prostitúció betiltását, ezért a parlamentnek muszáj vitáznia róla

külföld
2019 április 10., 07:26
comments 526

Több mint 42 ezer fiatal írta alá azt a petíciót Hollandiában, amelyben azt követelték, hogy a prostitúció legyen büntethető az országban. Az ennyire sok aláírást összegyűjtő kezdeményezéseket muszáj napirendre tűznie az ország parlamentjének, így a közeljövőben a kérdés téma lesz az országgyűlés előtt is. 

Hollandiában működik az egyik legkevésbé szigorú prostitúciós jogi környezet a világban: jelenleg ha mindkét fél beleegyezik, akkor felnőttek között legális fizetni a szexért. 

A keresztény-feminista kampány elindítói viszont azt akarják, hogy az országban az úgynevezett 'északi modell' szerint szabályozzák a prostitúciót, azaz ne legyen legális, de csak a szexért fizető klienseket szankcionálják. 

A kampány szervezői szerint a prostitúció oka és következménye is az egyenlőtlenségeknek, ezért nem lenne szabad hagyni, hogy legális legyen. Mint felhívásukban fogalmaztak, a holland modell felett eljárt az idő, ez ugyanis a nők kizsákmányolásáról szól, és az országnak inkább a Svédországban meghonosított megoldásról kéne példát vennie. Ott ugyanis a kampány szervezői szerint amiatt, hogy a klienseket szankcionálják, visszaesett a prostitúció mértéke, emiatt pedig az országban visszaszorultak az emberkereskedők és kevesebb embert zsákmányoltak ki. 

Sara Lous, a kampány egyik főszervezője, korábban szociális munkásként egykori prostituáltak számára fenntartott rehabilitációs központban dolgozott. Mint fogalmazott, az egykori elképzelés a teljes legalizáció mögött az volt, hogy ezzel majd biztonságosabb környezetet teremtenek az érintett nők számára. De ez nem vált valóvá: az országban alapvető problémát jelent az emberkereskedelem, és Amszterdamot ez különösen sújtja, mivel nagy a kereslet az olcsó szexre. (A kampány erre nem tér ki, de magyar szempontból érdemes kiemelni, hogy a nyugati 'legális' piacokra kivitt nők egy jelentős része érkezik kelet-európai országokból, így Magyarországról is. Erről hosszabban, a Zürichben lévő magyar nők helyzete alapján ebben a tanulmányban lehet olvasni.)

A BBC helyszíni tudósítója kitért arra is, hogy az amszterdami vöröslámpás negyedben az érintettek többsége elsőnek a saját döntési szabadság fontosságát hangsúlyozta, de mélyebb beszélgetések során  kiderült, hogy azért kerültek oda, mert olyan körülmények között találták magukat, amikor úgy érezték, nincs más lehetőségük. 

Például egy román nő, aki egyedül neveli a gyermekét, és számára akar megfelelő taníttatást biztosítani, vagy egy fiatal nő, akit bántalmaztak korábbi kapcsolatában. 

A tervezetet hevesen bírálta az amszterdami szexmunkásokat tömörítő szervezet, szerintük a klienseket büntető rendszer a prostituáltaknak is ártana, mivel ha megváltozna a jogi környezet, akkor a prostituáltak illegálisan kéne dolgozzanak. 

A holland igazságügyi minisztérium szóvivője közölte a BBC-vel, hogy dolgoznak az embercsempészet visszaszorításán, ezen kívül segíteni akarják azokat a nőket, akik ott akarják hagyni a prostitúciót. Még idén a parlament elé kerülhet egy tervezet, mely szerint egy alapot hoznának létre az ilyen helyzetbe került nők támogatására. 

Ugyanakkor a BBC cikke azzal zárul, hogy radikális fordulat nem várható az országban, ahol a politikusok egy jelentős része a prostitúciót még mindig a szabadság, és nem az elnyomás szimbólumának látja. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.