Elkezdődött a világ legnagyobb demokratikus választása

India húsz szövetségi tagállamának és szövetségi igazgatás alatt álló régiójának 91 választási körzetében csütörtök reggel megkezdődött az ország parlamenti választása. India népességére tekintettel - ez a világ legnagyobb demokratikus választása, nagyjából 900 millió polgár szavazhat - a választás hetekig fog tartani, a választást hét szakaszra bontották.

Nyugat-Bengál tartományban, Cooch Beharban már gyülekeznek a választók a szavazóhelyiségeknél. Indiában a következő hetekben tartják a parlamenti választást, a hét körben tartott szavazás végeredményét május 23-ra ígérik.Fotó: DIPTENDU DUTTA/AFP

Több régióban fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, Tripura államban lezárták a bangladesi határt, Bihárban és Cshattiszgarhban - ahol maoista lázadócsoportok tevékenykednek - a hadsereget és a katonai rendőrséget is teljes készültségben helyezték. A hadsereg drónokkal és helikopterekkel követi nyomon a lázadók mozgását. Egyedül Cshattiszgarhban - ahol két napja öt ember halt meg a maoisták terrortámadásában - mintegy 80 ezer katona ügyel a biztonságra. A lázadók röplapokat terjesztettek, amelyekben megfenyegették azokat, akik elmennek szavazni.

Az előrejelzések szoros eredményt jósolnak a 2014-ben földcsuszamlásszerű győzelmet arató hindu nacionalisták (BJP) és az országot a függetlenség 72 évvel ezelőtti kikiáltása óta javarészt irányító Indiai Nemzeti Kongresszus között.

Narendra Modi miniszterelnök a választás megkezdése után a Twitteren arra buzdította a polgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el voksolni. Szerinte mindenütt az országban a BJP-nek kedvez a választási hangulat.

A választásokon csak az alsóház, a Lok Szabha tagjairól döntenek az emberek: itt az 543 mandátumból legalább 272-t kell megszereznie egy pártnak vagy pártszövetségnek ahhoz, hogy kormányt alakíthasson. A szavazás május 19-ig tart, végeredmény május 23-ra várható. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.