Május 18-án általános választások lesznek Ausztráliában

Május 18-án tartják meg Ausztráliában az általános választást, jelentette be csütörtökön Scott Morrison, az ország miniszterelnöke, miután felkereste Peter Cosgrove főkormányzót, aki elfogadta a javaslatát.

Scott Morrison a főkormányzóval folytatott egyeztetése után bejelentette az általános választások kiírását. Ha hihetünk a közvélemény-kutatásoknak, a tavaly augusztus óta kormányzó Morrison lehet az ausztrál történelem legrövidebb ideig regnáló kormányfője.Fotó: SEAN DAVEY/AFP

Május 18-án a szövetségi parlament 150 képviselőjét, illetve a 76 fős szenátus tagjainak felét választják majd meg - az előbbieket három, az utóbbiakat hat évre.

Morrison bejelentésével gyakorlatilag kezdetét veszi a kampány, melynek fő témája a várakozások szerint az adórendszer reformja lesz, de a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolása és a klímaváltozás kérdése is kiemelt téma lehet.

Közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki Munkáspárt népszerűségben megelőzi a konzervatív kormánykoalíciót, amely hat éve van hatalmon, és ez idő alatt három miniszterelnököt is váltott a kormányzó liberális párton belüli ellentétek miatt.

Morrison augusztusban vette át a kormány vezetését Malcolm Turnbulltól, és amennyiben a közvélemény-kutatások szerint alakul a választás, ő lesz az egyike a legrövidebb ideig hatalmon lévő miniszterelnököknek azóta, hogy Ausztrália 1901-ben kivált a Brit Birodalomból. Várhatóan Bill Shorten, a balközép ellenzék vezetője veszi át tőle a kormányrudat. Shorten lesz az ország nyolcadik miniszterelnöke 2007 óta, amióta tart a szokatlan politikai instabilitás az országban.

Az általános választás után Peter Cosgrove átadja a főkormányzói tisztséget David Hurley nyugalmazott tábornoknak. Tíz év leforgása alatt Hurley lesz a harmadik volt katonatiszt, aki elfoglalja a főképpen ceremoniális feladatok ellátásával járó tisztséget. Cosgrove ugyancsak tábornok volt, mielőtt elfoglalta a posztot.

Ausztrália - hivatalosan Ausztrál Államszövetség - államformája alkotmányos monarchia, amelynek államfője az Egyesült Királyság mindenkori uralkodója, vagyis jelenleg II. Erzsébet királynő. A főkormányzó az uralkodó képviselője Ausztráliában, az ő nevében szentesíti a parlament által elfogadott törvényeket. A főkormányzót a miniszterelnök jelöli ki az Egyesült Királyság uralkodójának jóváhagyásával. (Via MTI)