A macska érti, ha a nevén szólítják, csak nem érdekli

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kedves macskatartó olvasónk, jól sejtetted, hogy Cirmi pontosan érti, hogy vele üvöltözöl, csak nem érdekli. Szajto Acuko, a Tokiói Egyetem viselkedéskutatója azt már korábban igazolta, hogy a macskák képesek felismerni gazdájuk hangját. Most egy új kísérletében, amelyben 78, házikedvencként vagy macskakávézóban tartó macskát vizsgált, azt is igazolta, hogy a macskák még a nevüket is felismerik.

Szajto és kollégái a viselkedéstanban használt habituáció-diszhabituáció módszerével kezdtek a kísérletnek. Ennek az a lényege, hogy addig teszik ki ugyanannak a stimulusnak a kísérlet alanyát, amíg az már semmilyen reakciót nem vált ki belőle. Jelen esetben a macskák gazdái négy, az állatuk nevéhez hasonló csengésű szót ismételgettek addig, míg azok teljesen érzéketlenné nem váltak rájuk. Ezzel kizárhatóvá vált, hogy nevük elhangzásakor csak azért reagáljanak, mert hangot hallanak.

Így már megállapítható volt, hogy a macskák igenis reagálnak a nevükre. Reagáltak, sokkal egyértelműbb reakciót váltott ki belőlük a nevük, mint az ahhoz hasonló szavak, vagy egy másik macska neve.

Ez abban az esetben volt egyértelműen igazolható, ha a macskát a gazdája szólongatta. De az állatok, igaz, kevésbé határozottan, arra is reagáltak, ha más szólította őket a nevükön. John Bradshaw, a Bristoli Egyetem antrozoológusa - aki nem vett részt a kutatásban, csak olvasta az az alapján készült tanulmányt - arról azért nincs teljesen meggyőzve, hogy ez utóbbi általánosan igaz megállapítás volna. "Azt elképzelhetőnek tartom, hogy vannak macskák, amelyek képesek általánosítani az emberi beszédhangot [vagyis valóban felismerik, ha idegenek szólítják őket nevükön], de ahhoz még kellene látnom pár kísérletet, hogy meggyőzőnek nevezzem a bizonyítékokat" - mondta.

Szajto szerint a macskák önérdekből tanulják meg a nevüket. "Szerintem a jutalmazáshoz vagy a büntetéshez társítják" - mondta, hozzátéve, hogy "arra nincs bizonyíték, hogy a macskák képesek volnának felismerni magukat, vagyis a névfelismerés sem úgy működik náluk, mint nálunk". Ugyanakkor nem zárná ki, hogy a macskákat ne lehetne megtanítani más szavak felismerésére is. Ebben Bradshaw is egyetért vele. "A macskák vannak olyan jó tanulók, mint a kutyák. Csak a macskák nem hajlamosak rá, hogy el is büszkélkedjenek megszerzett tudásukkal" - mondta. (Via Scientific American)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.