Fellázadtak a bírák Algériában, nem felügyelik a csaló választásokat

Ügyvédek és bírók vonulnak az igazságügy-minisztériumhozFotó: RYAD KRAMDI/AFP

Az algériai voksolások fontos szereplői, a választást felügyelő bírák szombaton Algírban közölték, hogy az elégedetlenségi mozgalom támogatása jeleként bojkottálják a július 4-ére kitűzött elnökválasztás előkészítését.

Benszaláh ügyvivő államfő szerdán jelentette be, hogy július 4-én elnökválasztást tartanak, hogy megválasszák a tömegtüntetések nyomán néhány hete lemondott, 82 éves Abdel-Azíz Buteflika utódját.

A tiltakozók pénteken ismét nagy számban mentek az utcára a Buteflika emberének tekintett Benszaláh lemondását követelve, úgy ítélve meg, hogy a Buteflika rezsiméhez két évtizeden át hű vezetők nem képesek szabad és tisztességes választásokat garantálni. Több tüntető „Az igazságszolgáltatás függetlensége a joguralom garanciája” feliratú transzparenst tartott a kezében.

Száznál is több bíró tüntetett szombaton Algírban az igazságügy-minisztérium épülete előtt a most alakuló, mintegy ezer bírát számláló Szabad Bírák Klubjának felhívására. Ez a szervezet tömöríti a hatalomhoz közel álló Bírák Országos Szakszervezetéből kilépett tagok többségét.

Fotó: RYAD KRAMDI/AFP

A bírák fontos szerepet játszanak az algériai választások lebonyolításában, mert ők ellenőrzik a hatalom és az ellenzék között vita tárgyát képező választási dokumentumokat. A tervek szerint április 16. és 24. között ellenőriznék a választói névjegyzékeket a július 4-ei választások előtt. A Szabad Bírák Klubja azonban bojkottálja az elnökválasztás felügyeletét.

„Nem könnyű bírónak lenni és bojkottálni a választások felügyeletét” - mondta Musztafa Busási ügyvéd, ellenzéki politikus. „A múltban a hatalom a bírákat használta alibinek, hogy választási csalással indítsa el jelöltjeit.”

A 82 éves Buteflika április 2-án kényszerült lemondásra a 20 éves elnöksége elleni országos tiltakozó mozgalom és a befolyásos hadsereg nyomására. (AFP via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.