Elpusztult a világ legritkább teknősfajának egyetlen ismert nősténye

A jangcei lágyhéjú óriásteknős olyan ritka, hogy fényképet is csak egy kitömött példányról találtam.Fotó: Bennett Murray/dpa Picture-Alliance/AFP

Több mint kilencvenéves korában elpusztult a világ egyetlen ismert nőstény jangcei lágyhéjú óriásteknőse. A csaknem teljesen kipusztult állatfajból már csak négy egyed volt, ezek egyike volt a most elpusztult nőstény, ami egy dél-kínai város, Szocsou állatkertben élt.

Ugyanott egy hím egyedet is tartanak. Ezen a két teknősön kívül még Vietnamban él két példány a vadonban, de nem ugyanott, mindkettő másik tóban. Ezek nemét ráadásul mostanáig nem sikerült megállapítani, így elképzelhető, hogy már egyetlen nőstény egyed sem maradt fenn ebből a teknősfajból.

A most elpusztult egyedet amúgy röviddel a halála előtt kivizsgálták, és arra jutottak, hogy jó egészségi állapotban van. Ezért újra - immár ötödször is - megpróbálkoztak mesterséges megtermékenyítésével. Az eljárás a Zsömin Zsipao kormánylap beszámolója szerint simán ment, de a teknős másnap mégis elpusztult. Halálának okát kínai és külföldi szakértők is vizsgálják. (Via MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.