Egy belsős zavarhatta össze a gatwicki reptér forgalmát a karácsonyi drónozással

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

2018 karácsonya előtt többször is le kellett állítani az egyik fő londoni reptér, a Gatwick forgalmát, mert drón zavarta a forgalmat a felszállópályák környékén. A hónapok óta tartó vizsgálatok során most arra jutottak, hogy a reptér forgalmát megzavaró drónt egy belsős, vagyis reptéri dolgozó, vagy legalábbis a reptér működési folyamatait, az ilyen esetekben várható intézkedéseket jól ismerő személy irányíthatta.

"Mintha csak látta volna, hogy mi történik a futópályán" - mondta a BBC Panorama című tényfeltáró műsorának. Az ügyben illetékes sussexi rendőrség érdeklődésükre elismerte, hogy "a belsős munka" lehetősége "hiteles szál" a nyomozásukban.

A karácsonyi leállás 140 ezer utast érintett, a drónberepülések miatt 33 órán át nem lehetett használni a gatwicki futópályát, a fennakadás összesen ezer járatot érintett.

Chris Woodroofe, a gatwicki reptér műveleti igazgatója - aki minden vészhelyzetben, így ebben is dönt az adott helyzetre adandó válaszokról - az incidens óta először a Panoramának beszélt. Mint mondta, a drónberepülések idején végig az volt az érzése, hogy a drón pilótája minden válaszreakciójukat előre tudta, vagyis vagy tisztában volt az ilyenkor szokásos eljárásrenddel, vagy lehallgatta őket. Ráadásul azzal is tisztában kellett lennie, hogy milyen drónelhárító rendszerek vannak üzemben a reptéren, mert olyan drónt használt, amely láthatatlan volt a reptéren kiépített DJI Aeroscope rendszer számára. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.