A háziállatként tartott szarvasa ölt meg egy férfit Ausztráliában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Megölte gazdáját, annak feleségét pedig súlyosan megsebesítette szerdán egy háziállatként tartott szarvas az ausztráliai Wangaratta közelében. A hatóságok szerint évek óta ez az első ismert támadás. Jelenleg párzási időszak van, amikor az állatok kiszámíthatatlanok. 

A gazdáját megtámadó állat a gímszarvas (Cervus elaphus) és a vapiti (Cervus canadensis) keveréke volt. Amikor a férfi belépett az állat körülkerített területére, a szarvas nekirontott. Pedig az állatot már két éve nevelte a család. A férfi segítségére sietett a felesége, de őt is súlyosan megsebesítette a szarvas. Az állatot végül kiérkező rendőrök lelőtték. 

Gímszarvas (Cervus elaphus)Fotó: DELFINO Dominique / hemis.fr/hemis.fr

"Sajnálatos módon a férfit ért sérülések halálosak voltak, a nőt értek pedig életveszélyesek" - mondta Paul Pursell őrmester. A férfi a helyszínen életét vesztette, a nőt mentőhelikopterrel szállították egy melbourne-i kórházba, ahol állapotát kritikusnak értékelték.

vapiti (Cervus canadensis)Fotó: Jouko van der Kruijssen/Image Source

A szarvasok a 19. században kerültek Ausztráliába, mostanra kártékony állatként tartják őket számon. Viktória államban hatósági becslések szerint egymillió szarvas él vadon. Főleg az őszi párzási időszakban agresszívak.

„Ez egy nagyon, nagyon rövid és kiélezett időszak, amikor agresszívvá válnak és harcolnak egymással” - nyilatkozta David Voss, az ausztrál szarvasvadászok szövetségének egy tagja. A szakértő szerint a szarvasok általában elfutnak, ha közeledő embert látnak, de ennek a szarvasnak nem volt hova futnia, így inkább támadott.
A 2017 előtti kilenc évben nem történt halálos kimenetelű, bejegyzett szarvastámadás, viszont 77 haláleset köthető tehenekhez és lovakhoz. (Reuters/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.