A háziállatként tartott szarvasa ölt meg egy férfit Ausztráliában

ÁLLAT
2019 április 17., 14:49
comments 150

Megölte gazdáját, annak feleségét pedig súlyosan megsebesítette szerdán egy háziállatként tartott szarvas az ausztráliai Wangaratta közelében. A hatóságok szerint évek óta ez az első ismert támadás. Jelenleg párzási időszak van, amikor az állatok kiszámíthatatlanok. 

A gazdáját megtámadó állat a gímszarvas (Cervus elaphus) és a vapiti (Cervus canadensis) keveréke volt. Amikor a férfi belépett az állat körülkerített területére, a szarvas nekirontott. Pedig az állatot már két éve nevelte a család. A férfi segítségére sietett a felesége, de őt is súlyosan megsebesítette a szarvas. Az állatot végül kiérkező rendőrök lelőtték. 

Gímszarvas (Cervus elaphus)
photo_camera Gímszarvas (Cervus elaphus) Fotó: DELFINO Dominique / hemis.fr/hemis.fr

"Sajnálatos módon a férfit ért sérülések halálosak voltak, a nőt értek pedig életveszélyesek" - mondta Paul Pursell őrmester. A férfi a helyszínen életét vesztette, a nőt mentőhelikopterrel szállították egy melbourne-i kórházba, ahol állapotát kritikusnak értékelték.

photo_camera vapiti (Cervus canadensis) Fotó: Jouko van der Kruijssen/Image Source

A szarvasok a 19. században kerültek Ausztráliába, mostanra kártékony állatként tartják őket számon. Viktória államban hatósági becslések szerint egymillió szarvas él vadon. Főleg az őszi párzási időszakban agresszívak.

„Ez egy nagyon, nagyon rövid és kiélezett időszak, amikor agresszívvá válnak és harcolnak egymással” - nyilatkozta David Voss, az ausztrál szarvasvadászok szövetségének egy tagja. A szakértő szerint a szarvasok általában elfutnak, ha közeledő embert látnak, de ennek a szarvasnak nem volt hova futnia, így inkább támadott.
A 2017 előtti kilenc évben nem történt halálos kimenetelű, bejegyzett szarvastámadás, viszont 77 haláleset köthető tehenekhez és lovakhoz. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.