Stabilizálták a Notre Dame szerkezetét, levonultak a tűzoltók a katedrálisról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
A leomló huszártorony átszakította a keresztgerendás belső boltozatot is.Fotó: Amaury Blin/AFP

Négy nappal azután, hogy tetőszerkezete kigyulladt és leégett, a párizsi tűzoltók szerint sikerült stabilizálni a Notre Dame katedrális sérült szerkezetét, és ezzel a tűzoltók befejezték munkájukat az épületen péntek este. 

Gabriel Plus szóvivő a hatóságok nevében megnyugtatott mindenkit, hogy elhárult a veszélye annak, hogy a gótikus templom összeroskadjon. Sikerült lehűteni a felizzott falakat és az épületen belül keletkezett törmeléket. A tűzoltó szerint ezzel együtt kisebb csoda, hogy nem omlott össze az épület, és hogy minden ereklyét és relikviát sikerült kimenteni onnan. Utóbbi hírt a kulturális örökségért felelős tárca illetékesei is megerősítették. Pénteken az utolsó műtárgyakat is kimentették az épületből, és a Louvre-ba szállították azokat. 

Az ügyészség nyomozói továbbra sem találtak szándékosságra vagy idegenkezűségre utaló jeleket, és balesetként nyomoznak a katedrális leégésének ügyében. A feltételezések szerint több körülmény szerencsétlen együttállása vezethetett a katasztrófához, de részleteket a tűzoltók és a nyomozók sem osztottak még meg ebben a kérdésben. 

A székesegyház rektora Patrick Chauvet is csak annyit mondott, hogy "számítógépes, logisztikai múlaasztás" is hozzájárulhatott ahhoz, hogy ilyen sebesen terjedtek a lángok. Szerinte hónapokba is telhet, mire sikerül megállapítani a tűz pontos eredőjét. 

A Parisien is arról ír, hogy egy számítógépes meghibásodás miatt kaphattak téves riasztást a tűzoltók, ami aztán növelte a hatóság reakcióidéjet. Meg nem erősített értesülések szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy a felújításhoz használt, ideiglenesen telepített lifteknél keletkezhetett tűz. Hivatalosan a rendőrség annyit közölt, hogy rövidzárlat okozhatta a tüzet. 

A rektor szerint a munkák a tűzvédelmi előírások szerint zajlottak, és tűzjelzők működtek a felújítás alatt álló területek egészén. 

Adományokból már több mint 1 millió euró áll rendelkezésre a felújítási munkálatokra. (AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.