Felébredt az arab nő, aki 1991 óta volt kómában

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

1991-ben a 32 éves Munira Abdulla a fiát vitte haza az óvodából kocsival (amit a sógora vezetett), amikor összeütközött egy busszal. A nő a hátsó ülésen az ütközés előtt még gyorsan átölelte a 4 éves Omar Webairt, aki így sértetlenül megúszta a balesetet, Munira Abdulla agya viszont úgy megsérült, hogy kómába esett.

2018-ban viszont magához tért egy németországi kórházban. A fia beszélt az egyesült arab emírségekbeli Nationalnek az anyja utóbbi években kapott kezeléseiről. A nőt a baleset után órákig nem kezelték, aztán Londonba vitték, ahol megállapították, hogy vegetatív állapotba került, vagyis érez fájdalmat, de nem tud reagálni. Aztán a lakóhelyére, Al Ainba vitték, ami az Egyesült Arab Emirátusokban, az ománi határnál van. Itt volt néhány évig, ahol csövön át táplálták, és fizioterápián vett részt, hogy az izmai ne sorvadjanak el.

A hatóságok 2017-ben engedélyezték, hogy a nőt egy németországi kórházba szállítsák, ahol az elgyengült karjait és a lábait is megműtötték, illetve gyógyszereket kapott, hogy magához térhessen. Egy évvel később, éppen akkor, amikor a fia valami félreértés miatt vitatkozott a szobájában, a nő hirtelen hangokat adott ki, de azt mondták, ez normális. Három nappal viszont a férfi arra kelt fel, hogy az anyja a nevét mondogatja.

A nő már valamennyire beszélni is tud, hazament Abu-Dzabiba, ahol fizioterápián és egyéb rehabilitációs kezeléseken vesz részt.

Ritka az ilyen visszatérés, az egyik híresebb eset az amerikai Terry Wallisé volt, aki 19 évesen esett kómába egy autóbaleset miatt, és csak 19 évvel később tért magához.

George H. W. Bush 1992-ben még amerikai elnökkéntFotó: J. David Ake/AFP

Amikor Munira Abdulla kómába esett, még az idősebb George Bush volt az amerikai elnök, még éppen összeomlott a Szovjetunió, élt még Antall József, és még csak akkor jelent meg a Nevermind. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.