Szaúd-Arábiában kivégeztek 37 embert terrorizmus vádjával (frissítve)

Terrorizmus
2019 április 23., 12:12
comments 89

A szaúd-arábiai belügyminiszter közölte, hogy az országban 37 embert végeztek ki terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A szaúdi állami hírügynökség a Twitteren közölte: végrehajtották a halálbüntetést számos vádlotton, akik „szélsőséges, terrorista ideológiákat követtek, és terrorista sejteket hoztak létre a biztonság megzavarására, káosz előidézésére és a felekezeti ellentétek provokálására”.

Mind a 37 személy szaúdi állampolgár volt. A kivégzésük módját nem közölték. Szaúd-Arábiában gyakran lefejezéssel, nyilvánosan hajtják végre a halálbüntetést.

Frissítés 18:57

Olyan vádak miatt végeztek ki őket, mint például szélsőséges, terrorista eszmék követése, terrorista sejtek alakítása, illetve a biztonsági erők tagjai ellen elkövetett támadások. A hivatalos szaúdi hírügynökség által közzétett belügyi közlemény szerint a vádak közt szerepelt továbbá a felekezeti ellentétek provokálása és ellenséges személyekkel való együttműködés, ami sértette az ország érdekeit.

„A belügyminisztérium azért jelentette ezt be, hogy megerősítse, ez az ország nem tétovázik, hogy elrettentsen bárkit, aki az ország biztonságát vagy stabilitását próbálja veszélyeztetni” – áll a közleményben.

A kivégzéseket az ország hat részében hajtották végre: a fővárosban, Rijádban, Mekkában és Medinában, a közép-szaúdi al-Kaszím és a délnyugat-szaúdi Aszír régióban, illetve a Keleti, síita muszlim többségű tartományban.

A dokumentum név szerint is megemlíti a kivégzetteket, akik közül többen nagyobb szaúdi családokból vagy törzsekből származtak.

A halálraítélteket egy kivételével lefejezték. Szaúd-Arábiában gyakran nyilvános lefejezéssel hajtják végre a halálbüntetést. A szaúdi belügyminisztérium pontosítása szerint az egyik halálraítéltet keresztre feszítették. Ezt a büntetési tételt a különösen súlyos bűncselekmények elkövetőivel szemben szokták alkalmazni az arab-félszigeti országban.

A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet közölte: a szaúdi belügyminisztérium jelentéseire alapozva 139 embert végeztek ki 2018-ban Szaúd-Arábiában. A halálraítéltek többségét gyilkosság vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt végezték ki.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint az iszlám szigorú felfogását követő királyság a halálbüntetést alkalmazó országok éllovasai között található. Az Amnesty halálbüntetésre vonatkozó 2018-as jelentése szerint a legtöbb, feljegyzett kivégzést sorrendben Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Irakban hajtották végre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.