Csak szexért cserébe kaphatták meg a segélyt a mozambiki ciklon egyes túlélői

Mozambiki nő főz egy beirai menedékhelyenFotó: Gokhan Balci/Anadolu Agency

Segélyekkel kapcsolatos szexuális visszaélések ügyében vizsgálódik az ENSZ Mozambikban. Kivizsgálják az ezernél is több halálos áldozatot szedő ciklon túlélőinek azon állításait, miszerint helyi vezetők szexuális aktusra kényszerítették őket ételért cserébe. 

Az ENSZ bejelentése egy nappal azután történt, hogy a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet közzétette jelentését. Az ország középső részén elhelyezkedő Nhamatanda körzetben 12 mozambiki nővel beszéltek, akiket szexuálisan kizsákmányoltak, de az ország más részeiről - köztük a ciklon által sújtott Beira városából - is érkeztek erről szóló panaszok segélymunkásoktól és helyi lakosoktól is. Helyi vezetők - akik feltehetően a kormányzó Frelimo párthoz kötődnek - a túlélőktől pénzt követeltek a segélyosztási listákra való felkerülésért, 

egyes nőket pedig szexre kényszerítettek egy zacskó rizsért cserébe. 

„A hatóságoknak azonnal ki kellene vizsgálnia az olyan jelentéseket, amelyek arról szólnak, hogy nőket élelemért cserébe szexre kényszerítik, és megfelelően meg kell büntetnie azokat, akik arra használják hatalmukat, hogy zaklassanak és kizsákmányoljanak nőket” - fogalmaz a HRW. 

Mozambikban az elmúlt hetekben több mint ezer ember vesztette életét és több ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására az Idai ciklon pusztítása következtében. Az egyik legsúlyosabb vihar, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak, valamint egyes területeken a kolera és a malária is felütötte fejét. Alig egy hónappal az után, hogy végigsöpört a délkelet-afrikai országon az Idai ciklon, Mozambik partjait egy újabb ciklon érte el pénteken. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.