A telefonjaik átadására kényszeríthetik Nagy-Britanniában a bűncselekmények áldozatait

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Telefonjaik átadására kényszeríthetik a jövőben a brit rendőrök a bűncselekmények, például a nemi erőszak áldozatait, írja a BBC. Mint írják, az angliai és walesi rendőrőrsökre már megérkeztek a formanyomtatványok, amiket ezentúl aláíratnának a bűncselekmények áldozataival. Ezen az áldozatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendőrök átvizsgálhassák telefonjukat.

Ez alapján úgy tűnhet, a hozzájárulás önkéntes. A valóságban inkább erősen ajánlott, legalábbis a hatóságok azt állítják, hogy enélkül nem tudják garantálni a tettesek felelősségre vonását. Mindezt azzal indokolják, hogy az elmúlt időszakban több esetben azért omlott össze a nemi erőszak miatt emelt vád, mert már csak a tárgyalás során került elő perdöntő bizonyíték a telefonokról, amit így nem tudtak időben megosztani a védelemmel.

A jogvédők szerint ugyanakkor ha még jószándékú is a kezdeményezés, rendkívül hátrányos következményei lehetnek. A nemi erőszak az egyik leginkább elhallgatott bűncselekménytípus, az áldozatokat pedig még inkább visszatarthatja a feljelentéstől, ha az eljárás során magánéletük rejtett titkaiba is betekintést kell adniuk a hatóságoknak.

A hatóságok ez ellen azzal védekeznek, hogy állításuk szerint csak és kizárólag abban az esetben vizsgálják majd át valóban az áldozatok telefonját, ha "az ésszerű" a nyomozásban, és még abban az esetben is csak az ügyben releváns információkat fogják vizsgálni. A jogvédők szerint ez valójában "digitális motozás", a rendőrség arra kényszeríti az áldozatokat, hogy "magánéletük szentsége és az igazságszolgáltatás között válasszanak". "Semmi szükség arra, hogy egy nemi erőszak kivizsgálásához rutinszerűen megsértsék az áldozatok magánéletét" - mondta például Rachel Krys, az Állítsuk Meg a Nők Elleni Erőszakot koalíció társigazgatója. (via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.