Három év után kiástak a földből egy lebomló zacskót

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A lebombló nejlonzacskó lebomlik, gondolnánk naivan bedőlve a marketingnek. A Plymouthi Egyetem Nemzetközi Tengerihulladék Kutatóközpontjának tudósai most a gyakorlatban is megvizsgálták, hogy mennyire bomlanak le a komposztálhatóként vagy lebomlóként forgalmazott bevásárlószatyrok. Mint kiderült, annyira nem:

  • A komposztálható termékek valamivel jobban bomlottak, tengervízben például már három hónap alatt nyomuk veszett - bár az további vizsgálatokat igényel, hogy bomlási termékeik valóban veszélytelenek-e.
  • A lebomlóként reklámozott szatyrok viszont hatalmas túlélőnek bizonyultak, egyet három évvel az elásása után még meg is tudtak pakolni árucikkekkel.

"Három év után egészen elképesztő, hogy egy zacskó képes megtartani egy bevásárlást. Különösen a lebomló zacskóknál volt ez fura. Ha azt látjuk, hogy valamit lebomlóként címkéznek, magától értetődően arra gondolnánk, hogy az a hagyományos műanyagoknál gyorsabban bomlik le. De vizsgálataink szerint három év elteltével nem ez a helyzet" - mondta a Guardiannek a kutatás vezetője, Iomgen Napper.

A kutatók tengervízben, illetve elásva tartottak zacskókat három évig. Mint írták, a komposztálható zacskó ennyi idő alatt már a földben is használhatatlanra bomlik, bár 27 hónap után még ott is megtalálható. De legalább már szétszakad, ha terhelni próbálják.

Mindebből arra következtetnek, hogy jelen formájukban a lebomlóként vagy komposztálhatóként reklámozott bevásárlószatyrok semmit se javítanak a szeméthelyzeten, mivel valójában három év alatt se bomlanak le. Mint írták, "nem világos, hogy ezek a termékek elég gyors lebomlásúak volnának ahhoz, hogy előnyt jelentsenek a tengeri szemét mértékének csökkentésében. (Via The Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.