Privát Facebook-csoportokban szervezik az iraki és szíriai műkincsek elrablását

külföld
2019 május 02., 06:45
comments 49

A Facebookon, privát csoportokban kereskednek lopott műkincsekkel, tárta fel a BBC akadémikusokkal közösen folytatott oknyomozása. A Facebook a BBC nyomozása után 49 ilyen csoportot már el is távolított hálózatából.

A BBC nyomozása azt is feltárta, hogy az elvileg fokozott fellépés ellenére továbbra is nagy mennyiségben csempésznek ókori műkincseket háború dúlta Irakból és Szíriából Törökországba.

A brit közszolgálati tévé riportja szerint a Facebookon ajánlottak eladásra olyan római mozaikpadlót, amely akkor még a helyén volt Szíriában. Ezekre az oldalakra Amr al-Azm régészprofesszor hívta fel a figyelmüket. Al-Azm a polgárháború miatt elhagyni kényszerült Szíriát, jelenleg az ohiói Shawnee Állami Egyetem oktatója.

Al-Azm az elmúlt két évben több száz Facebook-csoportot túrt át, köztük több privát csoportot is, melyekben ilyen, még jelenleg is Irakban vagy Szíriában levő műkincseket kínálnak eladásra több ezer csoporttagnak. Ezekben a csoportokban a tagok még tippeket is adnak egymásnak, hogy hogyan érdemes kiásni a földből az ellopandó műkincseket. És hasznos tanácsokat arról, hogy hogyan kerüljék el azt, hogy a beomló régi sírkamrák maguk alá temessék a műkincstolvajokat. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.