Ólmot és rákkeltő anyagokat lőhettek bele egy természetvédelmi területen a Holt-Tiszába

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Népszava ír arról, hogy ólomsörét és rákkeltő anyag kerülhetett a Holt-Tiszába, miután a partján koronglövészetet szerveztek. Múlt héten négynapos rendezvénysorozattal indították el a tiszafüredi strandszezont, és a programok között agyaggalamb-lövészet is szerepelt. Melyet a lap cikke szerint egy Natura 2000-es területen, a szigorúan védett RAMSARI övezettől légvonalban alig háromszáz méterre, a fészkelőmadarak tőszomszédságában rendeztek meg. 

A galambokat jelképező szétlőtt korongok, illetve az ólomtartalmú sörétek pedig a Holt-Tiszába hullottak bele.

Egy helyi természetvédő, Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság alapító elnöke mesélt a történtekről a lapnak. Mint elmondta, érthetetlen számára, miért éppen lövészetet szerveznek oda, ahol egyébként az élővilág, a fák, a madarak, a víz a fő vonzerő akár a turisták, akár a helyiek számára.

A Népszava megkérdezte az önkormányzatot, de ők közölték, a rendezvényért nem ők voltak felelősek. Az egyik szervező pedig nem hivatalosan csak annyit közölt a lappal, hogy minden engedélyük megvolt, a rendőrök is többször ellenőrizték a lövészetet. Ráadásul a szabadstrand egy olyan területéről van szó, ami amúgy is forgalmas és zajosabb, a motorcsónakok is itt járnak a főszezonon kívül, szóval a madarak megszokták a nagyobb hanghatást. 

A névtelen szervező azt is hozzátette, hogy a  töltényhüvelyeket a lövések után összeszedték, de biztos benne, hogy nem ólomtartalmú sörétek voltak a hüvelyben, és szerinte a holtágba pottyanó korongdarabok is majdcsak elbomlanak egyszer. 

Kiss Balázs ugyanakkor elmondása szerint utánajárt ennek: a stégből kikapargált sörétdarabokat, illetve korongmaradékokat összegyűjtötte, és utánajárt annak, hogy  a sörétek nem a környezetbarátabb, viszont kétszer annyiba kerülő acélból készültek, hanem ólomból, a korongok pedig a gyártó honlapja szerint épp nem a lebomló fajtából valók. 

Mint a Népszavának elmondta, a száztíz milliméter átmérőjű, biológiai úton nem lebomló korongok, amilyeneket a rendezvényen használtak, mészkőporból és kőszénkátrányból készülnek, utóbbi erősen mérgező, rákkeltő, környezetszennyező anyag. A kilőtt korongdarabok most ott pihennek a Holt-Tisza fenekén.

Az ólmokkal kapcsolatban viszont érdemes azt is megemlíteni, hogy horgászólmot legálisan lehet használni az EU-ban és így Magyarországon is, az adott vízszakasz pedig különösen népszerű horgászhely és horgászként akármennyi ólmot beledobhat, beleszaggathat az ember a vízbe. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.