Félrenyomtak 465 milliárd forintnyi ausztrál dollárt

"Megújult és továbbfejlesztett" - hirdette büszkén tavaly októberben az ausztrál jegybank, miután kibocsátották az új 50 dolláros bankjegyüket. Az új bankó egyik oldalát Edith Cowan, az első ausztrál képviselőnő arcképe díszíti, a bankó egyik biztonsági megoldásában, az ún. mikroszövegben pedig Cowan első parlamenti beszédének leirata olvasható. (A másik oldalán David Unaipon bennszülött író-feltaláló arcképe látható, mint alábbi képünkön is.)

Ausztráliában tavaly cserélték le az ötven dolláros bankókat egy új, téphetetlen változatra. De vétettek egy apró hibát, elütés maradt a bankón olvasható idézetek egyikében.Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Cowan ebben a beszédében azt is említi, hogy első nőnek lenni a parlamentben nagy felelősség. Ez utóbbi kifejezést - responsibility - viszont sajnálatosan elgépelték, ezért most az áll a bankjegyen, hogy "responsibilty" (mondjuk: felelőség).

De nem ám egyen, hanem 46 millió bankón, vagyis összesen 2,3 milliárd ausztrál dollárnyi (~465 milliárd forintnyi) bankjegyet nyomtak hibás szöveggel.

A bank csütörtöki tájékoztatása szerint "tisztában vannak az elütéssel, amit a következő adag nyomtatásánál ki is fognak javítani". (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.