300 jak veszett éhen a Himalájában

Tbg
ÁLLAT
2019 május 12., 06:31

Háromszáz jak veszett oda India északnyugati, Sikkim nevű tartományában, derült ki pénteken, miután a tavaszi idő miatti olvadás után sikerült elérni azt a területet, ahol az állatokat decemberben kényszerűen otthagyták.

A jakok az időjárás miatt rekedtek fent a hegyekben még decemberben, később helikopterből ledobott élelemmel próbálták őket etetni, de az időjárás ezt sem engedte. A mentőalakulatoknak csak most sikerült elérniük a Mukuthang -völgyet, ahol háromszáz állat tetemét találták meg, az állatok éhenhaltak. Ötven állat továbbra is elzárva van, őket próbálják még megmenteni.

A hagyományos rideg jaktartással együtt jár, hogy az állatok egy része télen elpusztul, a BBC beszámolója szerint évente 10-15 jak veszti életét, most több százan vesztek éhen.

A falusiak családonként három jak után kapnak az indiai államtól kárpótlást, állatonként kb. 470 dollárnyi (137 ezer forintnyi) összeget. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.