Orbán nigériai keresztény vezetőket fogadott

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A migrációs válsághelyzet és a keresztényüldözés volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Matthew Hassan Kukah, a nigériai Sokoto megyéspüspöke, valamint Dacholom Datiri, egy nigériai református egyház, a Church of Christ in Nations lelkészi elnökének megbeszélésén a Karmelita kolostorban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán fogadja Matthew Hassan Kukahot, a nigériai Sokoto megyéspüspökét a Karmelita kolostorbanFotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az egyházi vezetők tragikusnak nevezték, hogy a nemzeti összetartás hiánya, a felekezeti erőszak és a szegénység miatt Nigériából milliók emigrálnak, majd a világ különböző részein megalázást szenvedve élnek, ráadásul sokan közülük bűncselekményeket követnek el.

Orbán fogadja Dacholom Datirit, egy nigériai református egyház, a Church of Christ in Nations lelkészi elnökét a Karmelita kolostorbanFotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A megbeszélésen, amin részt vett Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár is, Orbán azt mondta: az afrikai országok érdeke is, hogy polgáraik a világméretű népvándorlás örvényébe kerülve ne vesszenek el szülőhazájuk számára, és ez kötelességeket ró Európára és a világ más fejlett térségeire. Magyarország például a Hungary Helps programmal már eddig is számos iskola, kórház, szociális intézmény újjáépítését és működtetését segítette elő a konfliktusok által sújtott térségekben, a Közel-Keleten és Afrikában – mondta.

Orbán fogadja Matthew Hassan Kukahot, a nigériai Sokoto megyéspüspökét a Karmelita kolostorban 2019. május 14-én.Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az egyházi vezetők egyetértettek Orbánnal abban, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt vinni a világ más térségeibe.

Orbán (b), Dacholom Datiri, egy nigériai református egyház, a Church of Christ in Nations lelkészi elnöke (szemben) és Matthew Hassan Kukah, a nigériai Sokoto megyéspüspöke (j) megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2019. május 14-én.Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Matthew Hassan Kukah és Dacholom Datiri megköszönték a magyar segítséget, amire – mint mondták – nagy szükség van, hiszen a szegénység mellett a vallási alapú erőszak is egyre inkább elterjed Nigériában, és az üldözésnek leginkább kitett közösségek éppen az ottani keresztények – írja az MTI.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.