Orbán nigériai keresztény vezetőket fogadott

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A migrációs válsághelyzet és a keresztényüldözés volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Matthew Hassan Kukah, a nigériai Sokoto megyéspüspöke, valamint Dacholom Datiri, egy nigériai református egyház, a Church of Christ in Nations lelkészi elnökének megbeszélésén a Karmelita kolostorban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán fogadja Matthew Hassan Kukahot, a nigériai Sokoto megyéspüspökét a Karmelita kolostorbanFotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az egyházi vezetők tragikusnak nevezték, hogy a nemzeti összetartás hiánya, a felekezeti erőszak és a szegénység miatt Nigériából milliók emigrálnak, majd a világ különböző részein megalázást szenvedve élnek, ráadásul sokan közülük bűncselekményeket követnek el.

Orbán fogadja Dacholom Datirit, egy nigériai református egyház, a Church of Christ in Nations lelkészi elnökét a Karmelita kolostorbanFotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A megbeszélésen, amin részt vett Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár is, Orbán azt mondta: az afrikai országok érdeke is, hogy polgáraik a világméretű népvándorlás örvényébe kerülve ne vesszenek el szülőhazájuk számára, és ez kötelességeket ró Európára és a világ más fejlett térségeire. Magyarország például a Hungary Helps programmal már eddig is számos iskola, kórház, szociális intézmény újjáépítését és működtetését segítette elő a konfliktusok által sújtott térségekben, a Közel-Keleten és Afrikában – mondta.

Orbán fogadja Matthew Hassan Kukahot, a nigériai Sokoto megyéspüspökét a Karmelita kolostorban 2019. május 14-én.Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az egyházi vezetők egyetértettek Orbánnal abban, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt vinni a világ más térségeibe.

Orbán (b), Dacholom Datiri, egy nigériai református egyház, a Church of Christ in Nations lelkészi elnöke (szemben) és Matthew Hassan Kukah, a nigériai Sokoto megyéspüspöke (j) megbeszélést folytat a Karmelita kolostorban 2019. május 14-én.Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Matthew Hassan Kukah és Dacholom Datiri megköszönték a magyar segítséget, amire – mint mondták – nagy szükség van, hiszen a szegénység mellett a vallási alapú erőszak is egyre inkább elterjed Nigériában, és az üldözésnek leginkább kitett közösségek éppen az ottani keresztények – írja az MTI.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.