Radioaktív anyagot is szerzett a kaposvári bombagyáros

bűnügy
2019 május 14., 06:18
comments 144

A Kaposvári Járási Ügyészség robbanóanyag engedély nélküli készítésével, megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette és radioaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat azzal a 30 éves kaposvári férfival szemben, 

aki engedély nélkül tartott az otthonában nagyrészt általa készített robbanóanyagokat, valamint engedély nélkül radioaktív vegyszert is szerzett.A férfi egyetemen szerzett vegyész szakképzettséget, és szabadidejében is szívesen foglalkozott preparatív kémiával. A férfi a vegyészet iránti érdeklődésétől hajtva 2012-től robbanóanyag előállítására alkalmas, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül megvásárolható vegyszereket és elektronikai eszközöket szerzett be, hogy otthon hobbiból robbanóanyagokat készítsen, és azokkal robbantásokat végezzen.

Ennek során többek között triaceton-triperoxid (TATP), etilénglikol-dinitrát (EGDN) és eritrit-tetranitrát (ETN) robbanóanyagok felhasználásával készített robbanószerkezeteket, amiket egy Kaposvártól északra található szántóföldön, általa házilag készített időzítőkkel hozott működésbe. A robbantásokhoz fel nem használt engedély nélkül tartott robbanóanyagokat pedig a lakóházában tárolta, 

többek között abban a hűtőben, ahol az élelmiszerei is voltak.

photo_camera Robbanóanyagok, sör, tojás és kolbász a hűtőben Fotó: Somogy Megyei Főügyészség

A férfi egyetemi tanulmányai alatt egy intézményi labor felszámolása során uranil-acetát laboratóriumi vegyszert is megszerzett, ami hasadóanyag tartalomban szegényített u235 izotópú uránt tartalmazott. A vádlott a radioaktív anyagnak, ezen belül nukleáris anyagnak minősülő engedélyköteles vegyszert zárt üvegben tartotta. Ez az ionizáló sugárzást kibocsátó vegyszer belélegezve, hosszabb időtávon a belső sugárterhelés révén daganatos betegség kialakulásához vezethet.

A férfit végül a Terrorelhárítási Központ emberei 2018 áprilisában elfogták és őrizetbe vették, míg a lakóházában lévő veszélyes anyagokat lefoglalták. (Ügyészség)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.