Kamu mobilokat vesznek a mexikóiak, hogy azt rabolják el tőlük

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Mexikóváros egyes kerületeiben már minden buszon rendőr is utazik, annyira gyakoriak a rablótámadások.Fotó: Rebecca Blackwell/AP

Olyan gyakorivá váltak a fegyveres rablások a mexikóvárosi buszokon, hogy az utazóközönség egy része már trükkökhöz folyamodik: kamu telefonokat vesznek, hogy azt adják át a rablóknak.Ez nagy fellendülést is hozott a kamutelefonok piacán. A jobb darabokért akár 7500 forintot is elkérnek. Ezek nem ám egyszerű műanyag utánzatok, az igazán jó kamutelefonoknak működik a kijelzőjük, még egy bejelentkező képernyőt is képesek mutatni. A telefonok külsőre teljesen megegyeznek az igaziakkal, és még fémsúlyokat is raktak beléjük, hogy még igazibbnak tűnjenek.

Ez persze nem változtat azon, hogy milyen veszélyessé vált a tömegközlekedés a városban. Martha Patricia Rociles Estrada, a város egyik szegénynegyedében élő tanárnő szerint a városlakók rettegve közlekednek. "Igazán kockázatos felszállni egy buszra. Ha felszállsz, nem lehetsz benne biztos, hogy le is fogsz szállni" - mondta.

Elbeszélése alapján a helyzet tényleg drámai. Mint mondta, pénz nélkül nem érdemes felszállni a buszra, mert ha a rablók nem tudnak semmit zsákmányolni, dühükben simán végeznek áldozatukkal.

Az AP jelentése szerint 2019 első négy hónapjában napi átlag 70 fegyveres rablást jelentettek Mexikóvárosban. Az esetek hatodában buszon utazókra támadtak a rablók. (Via AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.