Kamu mobilokat vesznek a mexikóiak, hogy azt rabolják el tőlük

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Mexikóváros egyes kerületeiben már minden buszon rendőr is utazik, annyira gyakoriak a rablótámadások.Fotó: Rebecca Blackwell/AP

Olyan gyakorivá váltak a fegyveres rablások a mexikóvárosi buszokon, hogy az utazóközönség egy része már trükkökhöz folyamodik: kamu telefonokat vesznek, hogy azt adják át a rablóknak.Ez nagy fellendülést is hozott a kamutelefonok piacán. A jobb darabokért akár 7500 forintot is elkérnek. Ezek nem ám egyszerű műanyag utánzatok, az igazán jó kamutelefonoknak működik a kijelzőjük, még egy bejelentkező képernyőt is képesek mutatni. A telefonok külsőre teljesen megegyeznek az igaziakkal, és még fémsúlyokat is raktak beléjük, hogy még igazibbnak tűnjenek.

Ez persze nem változtat azon, hogy milyen veszélyessé vált a tömegközlekedés a városban. Martha Patricia Rociles Estrada, a város egyik szegénynegyedében élő tanárnő szerint a városlakók rettegve közlekednek. "Igazán kockázatos felszállni egy buszra. Ha felszállsz, nem lehetsz benne biztos, hogy le is fogsz szállni" - mondta.

Elbeszélése alapján a helyzet tényleg drámai. Mint mondta, pénz nélkül nem érdemes felszállni a buszra, mert ha a rablók nem tudnak semmit zsákmányolni, dühükben simán végeznek áldozatukkal.

Az AP jelentése szerint 2019 első négy hónapjában napi átlag 70 fegyveres rablást jelentettek Mexikóvárosban. Az esetek hatodában buszon utazókra támadtak a rablók. (Via AP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.