Szaúd-Arábia cseppfolyós földgázt vesz az Egyesült Államoktól

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Szaúd-Arábia megállapodott cseppfolyós földgáz (LNG) váráslásáról az amerikai Sempra Energy-től. A Wall Street Journal értesülései szerint a világ egyik legnagyobb olajvállalata, a szaúdi Aramco a San Diego-i székhelyű vállalat texasi projektje során kitermelt LNG-ből fog vásárolni.

A megállapodás anyagi részleteit nem ismerni, ahogy arról sem tudni, hogy a világ egyik legértékesebb vállalata jutott-e részesedéshez is a projektben. 

Az Aramco képviselői az elmúlt hónapok során több amerikai, illetve orosz termelővel is tárgyaltak a mostani megállapodás előtt. A WSJ arról nem tud biztosat, hogy a megvásárolt cseppfolyós földgázt a szaúdi belső piacra szánják, vagy pedig a nemzetközi piacokon értékesítenék tovább. 

A mostani alku ugyanakkor elég világosan mutatja, mennyire radikális változások zajlanak éppen a globális energetikai piacon: Szaúd-Aráiba évtizedeken át az egyik legfontosabb olajforrása volt az Egyesült Államoknak, ugyanakkor a repesztéses termelés fejlődésével az Egyesült Államok energetikai helyzete jelentősen átalakult, és előrejelzések szerint jövőre már simán több lehet az exportált energiahordózójuk mértéke, mint amennyit meg kellett vásárolniuk. 

Az Aramco pedig már korábban jelezte, hogy jelentősen növelni akarja a földgáz-befektetéseit,  hasonlóan a világ legnagyobb energetikai cégeihez, melyek az elmúlt években mind átalakították portfólióikat, miután felismerték, hogy az olajjal szemben egyre nő a kereslet a földgázra. 

A szaúdi óriáscég nem termel ki sem gázt, sem olajat külföldön, és ugyan a királyság birtokolja a világ egyik legnagyobb olajtartalékát, azt csak meglehetősen drágán lehet kitermelni. Egy energetikai szakértő, Thierry Bros arról beszélt a lapnak, hogy a legolcsóbb gázzal Oroszország, az USA és Katar rendelkezik, ezért ha a szaúdi gazdaságban szempont lett volna a gazdaságosság és a versenyképesség, már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeniük exportálni. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.