Szaúd-Arábia cseppfolyós földgázt vesz az Egyesült Államoktól

külföld
2019 május 22., 06:40

Szaúd-Arábia megállapodott cseppfolyós földgáz (LNG) váráslásáról az amerikai Sempra Energy-től. A Wall Street Journal értesülései szerint a világ egyik legnagyobb olajvállalata, a szaúdi Aramco a San Diego-i székhelyű vállalat texasi projektje során kitermelt LNG-ből fog vásárolni.

A megállapodás anyagi részleteit nem ismerni, ahogy arról sem tudni, hogy a világ egyik legértékesebb vállalata jutott-e részesedéshez is a projektben. 

Az Aramco képviselői az elmúlt hónapok során több amerikai, illetve orosz termelővel is tárgyaltak a mostani megállapodás előtt. A WSJ arról nem tud biztosat, hogy a megvásárolt cseppfolyós földgázt a szaúdi belső piacra szánják, vagy pedig a nemzetközi piacokon értékesítenék tovább. 

A mostani alku ugyanakkor elég világosan mutatja, mennyire radikális változások zajlanak éppen a globális energetikai piacon: Szaúd-Aráiba évtizedeken át az egyik legfontosabb olajforrása volt az Egyesült Államoknak, ugyanakkor a repesztéses termelés fejlődésével az Egyesült Államok energetikai helyzete jelentősen átalakult, és előrejelzések szerint jövőre már simán több lehet az exportált energiahordózójuk mértéke, mint amennyit meg kellett vásárolniuk. 

Az Aramco pedig már korábban jelezte, hogy jelentősen növelni akarja a földgáz-befektetéseit,  hasonlóan a világ legnagyobb energetikai cégeihez, melyek az elmúlt években mind átalakították portfólióikat, miután felismerték, hogy az olajjal szemben egyre nő a kereslet a földgázra. 

A szaúdi óriáscég nem termel ki sem gázt, sem olajat külföldön, és ugyan a királyság birtokolja a világ egyik legnagyobb olajtartalékát, azt csak meglehetősen drágán lehet kitermelni. Egy energetikai szakértő, Thierry Bros arról beszélt a lapnak, hogy a legolcsóbb gázzal Oroszország, az USA és Katar rendelkezik, ezért ha a szaúdi gazdaságban szempont lett volna a gazdaságosság és a versenyképesség, már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeniük exportálni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.