Szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok hálózata terjesztett álhíreket a Facebookon az EP-választás előtt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Szélsőjobboldali csoportok több száz Facebook-oldalból álló hálózaton terjesztettek álhíreket és gyűlöletbeszédet az EP-választások előtt, írja a Guardian az Avaaz nevű civil szervezetre hivatkozva. A csoport tájékoztatása szerint a Facebook ezek közül már többet eltávolított, azoknak összesen mintegy hatmillió követője volt. Mint írták, a Facebook még több száz fiókot vizsgál, ezeknek még 26 millió követője van.

Az álhírterjesztő csoportok Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és Spanyolországban is aktívak voltak. Részben álhíreket terjesztettek, de gyakran csak tömegével hozták létre a kamuprofilokat, így hízlalva a támogatott szélsőséges pártjaik követőinek számát.

A választókat álhírekkel befolyásolni próbáló csoportok oldalait több országban többen követték, mint a helyi szélsőséges pártok hivatalos oldalait. Az Avaaz szerint ráadásul az álhíroldalak sokkal aktívabbak is voltak a hivatalos pártoldalaknál. "Az mindegy, hogy hány követőd van, ha nincs érdemi interakció" - magyarázta Christoph Scott, az Avaaz kampányának igazgatója. Mint mondta, az álhíroldalak sikerére jellemző, hogy csak a már eltávolított oldalakon több mint ötszázmillió megtekintés volt.

Az Avaaz szerint az oldalak valamennyire országspecifikusak voltak. Franciaországban a fehér felsőbbrendűség volt a hívószó, Németországban a holokauszttagadás, Olaszországban viszont gyakran ártatlan, focival, nőkkel, szépségápolással foglalkozó életmódoldalakként indították ezeket, és csak akkor alakították át politikaivá, amikor már elég sok követőjük volt. (Via The Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.