Szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok hálózata terjesztett álhíreket a Facebookon az EP-választás előtt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Szélsőjobboldali csoportok több száz Facebook-oldalból álló hálózaton terjesztettek álhíreket és gyűlöletbeszédet az EP-választások előtt, írja a Guardian az Avaaz nevű civil szervezetre hivatkozva. A csoport tájékoztatása szerint a Facebook ezek közül már többet eltávolított, azoknak összesen mintegy hatmillió követője volt. Mint írták, a Facebook még több száz fiókot vizsgál, ezeknek még 26 millió követője van.

Az álhírterjesztő csoportok Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és Spanyolországban is aktívak voltak. Részben álhíreket terjesztettek, de gyakran csak tömegével hozták létre a kamuprofilokat, így hízlalva a támogatott szélsőséges pártjaik követőinek számát.

A választókat álhírekkel befolyásolni próbáló csoportok oldalait több országban többen követték, mint a helyi szélsőséges pártok hivatalos oldalait. Az Avaaz szerint ráadásul az álhíroldalak sokkal aktívabbak is voltak a hivatalos pártoldalaknál. "Az mindegy, hogy hány követőd van, ha nincs érdemi interakció" - magyarázta Christoph Scott, az Avaaz kampányának igazgatója. Mint mondta, az álhíroldalak sikerére jellemző, hogy csak a már eltávolított oldalakon több mint ötszázmillió megtekintés volt.

Az Avaaz szerint az oldalak valamennyire országspecifikusak voltak. Franciaországban a fehér felsőbbrendűség volt a hívószó, Németországban a holokauszttagadás, Olaszországban viszont gyakran ártatlan, focival, nőkkel, szépségápolással foglalkozó életmódoldalakként indították ezeket, és csak akkor alakították át politikaivá, amikor már elég sok követőjük volt. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.