Szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok hálózata terjesztett álhíreket a Facebookon az EP-választás előtt

külföld
2019 május 22., 09:54
comments 98

Szélsőjobboldali csoportok több száz Facebook-oldalból álló hálózaton terjesztettek álhíreket és gyűlöletbeszédet az EP-választások előtt, írja a Guardian az Avaaz nevű civil szervezetre hivatkozva. A csoport tájékoztatása szerint a Facebook ezek közül már többet eltávolított, azoknak összesen mintegy hatmillió követője volt. Mint írták, a Facebook még több száz fiókot vizsgál, ezeknek még 26 millió követője van.

Az álhírterjesztő csoportok Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és Spanyolországban is aktívak voltak. Részben álhíreket terjesztettek, de gyakran csak tömegével hozták létre a kamuprofilokat, így hízlalva a támogatott szélsőséges pártjaik követőinek számát.

A választókat álhírekkel befolyásolni próbáló csoportok oldalait több országban többen követték, mint a helyi szélsőséges pártok hivatalos oldalait. Az Avaaz szerint ráadásul az álhíroldalak sokkal aktívabbak is voltak a hivatalos pártoldalaknál. "Az mindegy, hogy hány követőd van, ha nincs érdemi interakció" - magyarázta Christoph Scott, az Avaaz kampányának igazgatója. Mint mondta, az álhíroldalak sikerére jellemző, hogy csak a már eltávolított oldalakon több mint ötszázmillió megtekintés volt.

Az Avaaz szerint az oldalak valamennyire országspecifikusak voltak. Franciaországban a fehér felsőbbrendűség volt a hívószó, Németországban a holokauszttagadás, Olaszországban viszont gyakran ártatlan, focival, nőkkel, szépségápolással foglalkozó életmódoldalakként indították ezeket, és csak akkor alakították át politikaivá, amikor már elég sok követőjük volt. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.