Szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok hálózata terjesztett álhíreket a Facebookon az EP-választás előtt

Szélsőjobboldali csoportok több száz Facebook-oldalból álló hálózaton terjesztettek álhíreket és gyűlöletbeszédet az EP-választások előtt, írja a Guardian az Avaaz nevű civil szervezetre hivatkozva. A csoport tájékoztatása szerint a Facebook ezek közül már többet eltávolított, azoknak összesen mintegy hatmillió követője volt. Mint írták, a Facebook még több száz fiókot vizsgál, ezeknek még 26 millió követője van.

Az álhírterjesztő csoportok Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, Lengyelországban és Spanyolországban is aktívak voltak. Részben álhíreket terjesztettek, de gyakran csak tömegével hozták létre a kamuprofilokat, így hízlalva a támogatott szélsőséges pártjaik követőinek számát.

A választókat álhírekkel befolyásolni próbáló csoportok oldalait több országban többen követték, mint a helyi szélsőséges pártok hivatalos oldalait. Az Avaaz szerint ráadásul az álhíroldalak sokkal aktívabbak is voltak a hivatalos pártoldalaknál. "Az mindegy, hogy hány követőd van, ha nincs érdemi interakció" - magyarázta Christoph Scott, az Avaaz kampányának igazgatója. Mint mondta, az álhíroldalak sikerére jellemző, hogy csak a már eltávolított oldalakon több mint ötszázmillió megtekintés volt.

Az Avaaz szerint az oldalak valamennyire országspecifikusak voltak. Franciaországban a fehér felsőbbrendűség volt a hívószó, Németországban a holokauszttagadás, Olaszországban viszont gyakran ártatlan, focival, nőkkel, szépségápolással foglalkozó életmódoldalakként indították ezeket, és csak akkor alakították át politikaivá, amikor már elég sok követőjük volt. (Via The Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.