Egy gomba segíthet az új aranylelőhelyek feltárásában

természet
2019 május 24., 15:39
comments 19

„Kivonja” a környezetéből az aranyat egy gomba, amire Ausztrália nyugati részén bukkantak rá az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársai, akik szerint a jelenség segíthet az új aranylelőhelyek feltárásában.

A Perth városától 130 kilométerre délkeletre elterülő Boddington vidékén talált Fusarium oxysporum a környezetében lévő részecskékkel való kölcsönhatás során aranyozza be a gombafonalait.

A szakemberek szerint a gyakorlat biológiai előnyökkel járhat, mivel az „aranyozott” gombák nagyobbra nőnek, és gyorsabban terjednek, mint azok, amik nem lépnek interakcióba az értékes fémmel.

„A gombák kulcsszerepet játszanak a szerves anyagok, úgy mint a falevél és a fakéreg lebontásában és újrahasznosításában, valamint különböző fémek, köztük az alumínium, a vas, a mangán és a kalcium körforgásában. Az arany viszont kémiailag annyira inaktív, hogy egy ilyen kölcsönhatás egyszerre szokatlan és megdöbbentő – konkrétan látni kell ahhoz, hogy az ember elhiggye” – mondta Tsing Bohu, a CSIRO munkatársa.

Bohu most további vizsgálatokat végez, hogy megértsék, a Fusarium oxysporum miért lép kölcsönhatásba az arannyal, és hogy a jelenség a felszín alatti nagyobb aranylelőhelyekre utalhat-e. Ha igen, az hasznára válna az iparnak az új lelőhelyek felkutatásában.

Ausztrália a világ második legnagyobb aranytermelője, de az előrejelzések szerint a termelés a közeljövőben csökkenni fog, ha nem tárnak fel újabb lelőhelyeket.

A világszerte előforduló Fusarium oxysporum az amatőr aranykeresőknek nem segít, mivel a fonalaihoz tapadó aranyrészecskék csak mikroszkóppal láthatóak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.