Egy gomba segíthet az új aranylelőhelyek feltárásában

„Kivonja” a környezetéből az aranyat egy gomba, amire Ausztrália nyugati részén bukkantak rá az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársai, akik szerint a jelenség segíthet az új aranylelőhelyek feltárásában.

A Perth városától 130 kilométerre délkeletre elterülő Boddington vidékén talált Fusarium oxysporum a környezetében lévő részecskékkel való kölcsönhatás során aranyozza be a gombafonalait.

A szakemberek szerint a gyakorlat biológiai előnyökkel járhat, mivel az „aranyozott” gombák nagyobbra nőnek, és gyorsabban terjednek, mint azok, amik nem lépnek interakcióba az értékes fémmel.

„A gombák kulcsszerepet játszanak a szerves anyagok, úgy mint a falevél és a fakéreg lebontásában és újrahasznosításában, valamint különböző fémek, köztük az alumínium, a vas, a mangán és a kalcium körforgásában. Az arany viszont kémiailag annyira inaktív, hogy egy ilyen kölcsönhatás egyszerre szokatlan és megdöbbentő – konkrétan látni kell ahhoz, hogy az ember elhiggye” – mondta Tsing Bohu, a CSIRO munkatársa.

Bohu most további vizsgálatokat végez, hogy megértsék, a Fusarium oxysporum miért lép kölcsönhatásba az arannyal, és hogy a jelenség a felszín alatti nagyobb aranylelőhelyekre utalhat-e. Ha igen, az hasznára válna az iparnak az új lelőhelyek felkutatásában.

Ausztrália a világ második legnagyobb aranytermelője, de az előrejelzések szerint a termelés a közeljövőben csökkenni fog, ha nem tárnak fel újabb lelőhelyeket.

A világszerte előforduló Fusarium oxysporum az amatőr aranykeresőknek nem segít, mivel a fonalaihoz tapadó aranyrészecskék csak mikroszkóppal láthatóak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.