A válás feltételének eltörlésére szavaztak az írek

külföld
2019 május 26., 07:18
comments 68

Írországban ötvenegy százalékos részvétel mellett a szavazásra jogosultak 82 százaléka mondott igent arra az alkotmánymódosításra, miszerint az elválni akaró pároknak ne kelljen legalább négy évet külön élniük az utóbbi ötből a kereset beadását megelőzően.

Ez egy újabb jelentős változás az ír társadalom életében, amelyet sokáig a szigorú katolikus előírások határoztak meg. A referendumot az európai parlamenti választásokkal együtt tartották meg a szigetországban.

Az ír kormány már előzőleg bejelentette, hogy ha a nép a válás feltételének eltörlésére szavaz, akkor törvénytervezetet nyújt be, miszerint a válás feltétele az volna, hogy a házaspárnak a megelőző három évből kettőt különélve kell töltenie.

Az írek igent mondtak arra is pénteken, hogy az állam ismerjen el minden külföldön történt válást. Eddig az állam azért ismert el csak nagyon kevés külföldi válást, hogy az ír állampolgárok ne éljenek vissza a külföldi válás lehetőségével.

A négyéves kötelező különélés 1995 óta volt érvényben, amikor az írek szűk - 50,3 százalékos - többséggel megszavazták a válás lehetőségét.

A mostani referendum előtt napra pontosan egy évvel szavazták meg az írek az abortusz alkotmányos tilalmának eltörlését. Míg annak eredményét euforikus hangulatban ünnepelték Dublinban, a mostani népszavazás eredményét szinte közömbösen fogadták - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Tavaly októberben is volt egy népszavazás: akkor azt a pontját törölték el az alkotmánynak, amely már régóta gúny tárgya volt, nevezetesen, hogy tilos a káromkodás. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.