Orbán Viktor: Átnyergeltem az olasz modellre, mert az osztrák megszűnt

POLITIKA
2019 május 26., 07:28
comments 307

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel leadta a szavazatát, és ha már ott volt, válaszolt is pár újságírói kérdésre, miután elviccelődött azon, titkos, hogy kire szavazott.

Megkérdezték, mit gondol a részvételi arányokról. Azt mondta, szerinte most magasabb lesz, mint a korábbi EP-választásokon, most már ugyanis van ebben tapasztalatuk a magyaroknak. Ráadásul Orbán szerint 2014 óta nagyot változott a világ, migránsválság rázta meg a kontinenst, ezért az emberek most nagyobb arányban fognak elmenni szavazni. Elmondta azt is, hogy szerinte a listás szavazás miatt most világosak lesznek a politikai erőviszonyok, ennek belpolitikai jelentősége is van.

photo_camera Forrás: OV Facebook

Felemlegették neki, hogy május elején még az osztrák modellt ajánlotta az ember figyelmébe, hogy azt kell követni, de aztán jött a Strache-botrány, így még mindig azt ajánlaná-e?

Az olaszra nyergeltem át - válaszolta Orbán.
Miért, mi a baj az osztrákkal - kérdeztek vissza.
Az most megszűnt - mondta Orbán.

Orbán a Kleine Zeitungnak adott interjújában május elején pontosan azt mondta az osztrák modellről:

„Én azt javaslom Európának, ami Ausztriában történik. Európának át kellene vennie az osztrák modellt. A jobbközép a jobboldallal működik együtt. Budapestről nézve ez sikeresnek tűnik. Stabilitás van, látom a gazdasági célokat, az adócsökkentést, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek."

Május közepén azonban megbukott az osztrák kormány, miután rejtett kamerás felvétel került nyilvánossága az alkancellárról, a szabadságpárti Heinz-Cristian Strachéről. Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom kormányoz együtt Orbán Viktor szövetségesével, Matteo Salvininek a pártjával, a Ligával.

Külföldi újságírók vasárnap a szavazókör előtt azután is érdeklődtek, elfogadja-e a Fidesz az új szélsőjobbos tömböt alapító Matteo Salvini ajánlatát. Erre Orbán azt mondta, hogy a bevándorlás ügye megváltoztatja az erőviszonyokat Európában, de hogy ki kivel áll össze, az a jövő nagy kérdése.  Azt is felemlegette, hogy szerinte sok országban az embereknek még nem volt lehetősége arról, hogy véleményt mondjanak a bevándorlásról, de most megtehetik.

Végül Orbán beült egy Rogán ANtal vezette autóba, és elhajtott kampányolni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.