A rendőrség az esőre hivatkozva nem vetette be az elvben rossz időjárásban is röpképes helikoptereit szerdán

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Az időjárási körülmények nem tették lehetővé a helikopterek bevetését” - indokolta a BRFK a Népszava kérdésére, hogy szerda este, a Hableány elsüllyedése után miért nem vetették be a túlélők és áldozatok keresésére a rendőrség keresőlámpával és hőkamerával is felszerelt helikoptereit. A lap szerint ez fura, mert az általuk megkérdezett repülési szakemberek szerint szerda este ugyan esett az eső, de nem voltak extrém rosszak az időjárási körülmények. Különös tekintettel arra, hogy a rendőrség 2017 januárjában még külön ki is emelte egy közleményében, hogy az MD902-es helikoptereken olyan robotpilóta van, amely "segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is".

A Népszava szerint napokkal a tragédia után már abban is zavar mutatkozik a hivatalos kommunikációban, hogy végül is mikor értek helyszínre a vízirendészet egységei. Az ORFK csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint 21:29 perckor, a baleset után 24, az első riasztás után 14 perccel ért helyszínre "a Dunai Vízirendészeti Kapitányság első hajója". Ehhez képest a BRFK most azt állítja, hogy a vízirendészet első hajózó járőre már 21:15 perckor, a bejelentés időpontjában a helyszínen volt, mert "a hajózók csatornáján" már a bejelentés előtt értesült a balesetről.

A szemtanúk szerint viszont a vízirendészet egységei jóval a vízimentők után értek a baleset helyszínére. Az elsőként érkező egység a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának kishajója volt. Ők civil kezdeményezésre, három szervezet együttműködésével idén március 28-án tették a Dunára sürgősségi mentőhajújukat, ami a Balatonon már évtizedek óta működő szolgálat mintájára a fővárosban és környékén teljesít szolgálatot. Ez a hajó hivatalosan még nincs rendszerbe állítva, de szerdán, a katasztrófavédelem riasztására azonnal reagáltak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.