Idén nyáron már inkább ne szenvedjen súlyos balesetet, mert tényleg nem lesz orvos, aki ellátja a kórházban

Egészségügy
2019 június 06., 08:49

A Népszavában jelent meg hosszú cikk a budapesti sürgősségi ellátás helyzetéről, amiben más mellett arról van szó:

„nyáron bedőlhet a fővárosi sürgősségi ellátás, elég, ha néhányan megbetegszenek a szabadságolások idején. Továbbra sincs ugyanis elég orvos a biztonságos működéshez.”

Arról van szó, hogy nincs elegendő orvos a fővárosban (sem), ennek pedig az az oka, hogy a kórházak nem tudják megfizetni őket. Az orvosok pedig, el nem ítélhető módon, oda mennek dolgozni, ahol több pénzt ajánlanak nekik. A jelenlegi helyzetben a kórházak választhatnak, hogy nem fogadnak több sürgősségi beteget, vagy havonta 10 milliós nagyságrendben növelik az adósságukat.

A 444 Röntgen nevű egészségügyi blogját vezető Kunetz Zsombor ezzel kapcsolatban a Facebookján a következőket írja:

„az ország legnagyobb kórháza, a legkiemeltebb egészségügyi intézménye a nyáron működésképtelenné válik, mert le akarja állítani a politraumatizált betegek felvételét. Tehát a Honvédkórház nem lesz képes ellátni az alapfeladatát. (...)
Nyilvánvalóan az nem lesz megoldás, hogy a kartelezni próbálnak majd a bérekkel, hiszen az alap probléma akkor fenn fog állni és legfeljebb, majd nem itt lesz a négy kórház között, hanem a az ország 167 kórháza között verseny. Aztán meg az Eu-ban.
És az a kommunista tempó, ami a kórházigazgatók egy részének ismerős lehet az MSZMP-ből, hogy fagyasszuk be a béreket, na az nem fog menni, hiszen egyelőre még uniós tagok vagyunk, azt meg befagyasztani nem fog sikerülni.”

Kunetz arra utal, hogy a Népszava cikke szerint a négy legnagyobb budapesti kórház (a Merényi, a Péterfy, a Szent János, és a Honvéd Kórház) egyeztetni kezdett, miután a Honvéd bejelentette, hogy

nyáron három hétre leállítaná a politraumatizált sérültek ellátását, mert egyszerűen nincs elég orvosuk.

Nem sokkal ezután a Honvédban átmenetileg le is állt a sürgősségi ellátás, ahogy másik két kórházban is az orvoshiány miatt. Kunetz szerint ezek az intézmények próbálhatnak meg kartellezni, hogy egyikben se ajánljanak magasabb bért az orvosoknak, mint a másikban. A dologgal csak az a probléma, hogy a rosszul fizetett orvosok egyszerűen elmennek más magyar vagy külföldi kórházba dolgozni, ahol jobban megfizetik őket.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.