Idén nyáron már inkább ne szenvedjen súlyos balesetet, mert tényleg nem lesz orvos, aki ellátja a kórházban

A Népszavában jelent meg hosszú cikk a budapesti sürgősségi ellátás helyzetéről, amiben más mellett arról van szó:

„nyáron bedőlhet a fővárosi sürgősségi ellátás, elég, ha néhányan megbetegszenek a szabadságolások idején. Továbbra sincs ugyanis elég orvos a biztonságos működéshez.”

Arról van szó, hogy nincs elegendő orvos a fővárosban (sem), ennek pedig az az oka, hogy a kórházak nem tudják megfizetni őket. Az orvosok pedig, el nem ítélhető módon, oda mennek dolgozni, ahol több pénzt ajánlanak nekik. A jelenlegi helyzetben a kórházak választhatnak, hogy nem fogadnak több sürgősségi beteget, vagy havonta 10 milliós nagyságrendben növelik az adósságukat.

A 444 Röntgen nevű egészségügyi blogját vezető Kunetz Zsombor ezzel kapcsolatban a Facebookján a következőket írja:

„az ország legnagyobb kórháza, a legkiemeltebb egészségügyi intézménye a nyáron működésképtelenné válik, mert le akarja állítani a politraumatizált betegek felvételét. Tehát a Honvédkórház nem lesz képes ellátni az alapfeladatát. (...)
Nyilvánvalóan az nem lesz megoldás, hogy a kartelezni próbálnak majd a bérekkel, hiszen az alap probléma akkor fenn fog állni és legfeljebb, majd nem itt lesz a négy kórház között, hanem a az ország 167 kórháza között verseny. Aztán meg az Eu-ban.
És az a kommunista tempó, ami a kórházigazgatók egy részének ismerős lehet az MSZMP-ből, hogy fagyasszuk be a béreket, na az nem fog menni, hiszen egyelőre még uniós tagok vagyunk, azt meg befagyasztani nem fog sikerülni.”

Kunetz arra utal, hogy a Népszava cikke szerint a négy legnagyobb budapesti kórház (a Merényi, a Péterfy, a Szent János, és a Honvéd Kórház) egyeztetni kezdett, miután a Honvéd bejelentette, hogy

nyáron három hétre leállítaná a politraumatizált sérültek ellátását, mert egyszerűen nincs elég orvosuk.

Nem sokkal ezután a Honvédban átmenetileg le is állt a sürgősségi ellátás, ahogy másik két kórházban is az orvoshiány miatt. Kunetz szerint ezek az intézmények próbálhatnak meg kartellezni, hogy egyikben se ajánljanak magasabb bért az orvosoknak, mint a másikban. A dologgal csak az a probléma, hogy a rosszul fizetett orvosok egyszerűen elmennek más magyar vagy külföldi kórházba dolgozni, ahol jobban megfizetik őket.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.