Idén nyáron már inkább ne szenvedjen súlyos balesetet, mert tényleg nem lesz orvos, aki ellátja a kórházban

A Népszavában jelent meg hosszú cikk a budapesti sürgősségi ellátás helyzetéről, amiben más mellett arról van szó:

„nyáron bedőlhet a fővárosi sürgősségi ellátás, elég, ha néhányan megbetegszenek a szabadságolások idején. Továbbra sincs ugyanis elég orvos a biztonságos működéshez.”

Arról van szó, hogy nincs elegendő orvos a fővárosban (sem), ennek pedig az az oka, hogy a kórházak nem tudják megfizetni őket. Az orvosok pedig, el nem ítélhető módon, oda mennek dolgozni, ahol több pénzt ajánlanak nekik. A jelenlegi helyzetben a kórházak választhatnak, hogy nem fogadnak több sürgősségi beteget, vagy havonta 10 milliós nagyságrendben növelik az adósságukat.

A 444 Röntgen nevű egészségügyi blogját vezető Kunetz Zsombor ezzel kapcsolatban a Facebookján a következőket írja:

„az ország legnagyobb kórháza, a legkiemeltebb egészségügyi intézménye a nyáron működésképtelenné válik, mert le akarja állítani a politraumatizált betegek felvételét. Tehát a Honvédkórház nem lesz képes ellátni az alapfeladatát. (...)
Nyilvánvalóan az nem lesz megoldás, hogy a kartelezni próbálnak majd a bérekkel, hiszen az alap probléma akkor fenn fog állni és legfeljebb, majd nem itt lesz a négy kórház között, hanem a az ország 167 kórháza között verseny. Aztán meg az Eu-ban.
És az a kommunista tempó, ami a kórházigazgatók egy részének ismerős lehet az MSZMP-ből, hogy fagyasszuk be a béreket, na az nem fog menni, hiszen egyelőre még uniós tagok vagyunk, azt meg befagyasztani nem fog sikerülni.”

Kunetz arra utal, hogy a Népszava cikke szerint a négy legnagyobb budapesti kórház (a Merényi, a Péterfy, a Szent János, és a Honvéd Kórház) egyeztetni kezdett, miután a Honvéd bejelentette, hogy

nyáron három hétre leállítaná a politraumatizált sérültek ellátását, mert egyszerűen nincs elég orvosuk.

Nem sokkal ezután a Honvédban átmenetileg le is állt a sürgősségi ellátás, ahogy másik két kórházban is az orvoshiány miatt. Kunetz szerint ezek az intézmények próbálhatnak meg kartellezni, hogy egyikben se ajánljanak magasabb bért az orvosoknak, mint a másikban. A dologgal csak az a probléma, hogy a rosszul fizetett orvosok egyszerűen elmennek más magyar vagy külföldi kórházba dolgozni, ahol jobban megfizetik őket.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.