Idén nyáron már inkább ne szenvedjen súlyos balesetet, mert tényleg nem lesz orvos, aki ellátja a kórházban

Egészségügy
2019 június 06., 06:49
comments 309

A Népszavában jelent meg hosszú cikk a budapesti sürgősségi ellátás helyzetéről, amiben más mellett arról van szó:

„nyáron bedőlhet a fővárosi sürgősségi ellátás, elég, ha néhányan megbetegszenek a szabadságolások idején. Továbbra sincs ugyanis elég orvos a biztonságos működéshez.”

Arról van szó, hogy nincs elegendő orvos a fővárosban (sem), ennek pedig az az oka, hogy a kórházak nem tudják megfizetni őket. Az orvosok pedig, el nem ítélhető módon, oda mennek dolgozni, ahol több pénzt ajánlanak nekik. A jelenlegi helyzetben a kórházak választhatnak, hogy nem fogadnak több sürgősségi beteget, vagy havonta 10 milliós nagyságrendben növelik az adósságukat.

A 444 Röntgen nevű egészségügyi blogját vezető Kunetz Zsombor ezzel kapcsolatban a Facebookján a következőket írja:

„az ország legnagyobb kórháza, a legkiemeltebb egészségügyi intézménye a nyáron működésképtelenné válik, mert le akarja állítani a politraumatizált betegek felvételét. Tehát a Honvédkórház nem lesz képes ellátni az alapfeladatát. (...)
Nyilvánvalóan az nem lesz megoldás, hogy a kartelezni próbálnak majd a bérekkel, hiszen az alap probléma akkor fenn fog állni és legfeljebb, majd nem itt lesz a négy kórház között, hanem a az ország 167 kórháza között verseny. Aztán meg az Eu-ban.
És az a kommunista tempó, ami a kórházigazgatók egy részének ismerős lehet az MSZMP-ből, hogy fagyasszuk be a béreket, na az nem fog menni, hiszen egyelőre még uniós tagok vagyunk, azt meg befagyasztani nem fog sikerülni.”

Kunetz arra utal, hogy a Népszava cikke szerint a négy legnagyobb budapesti kórház (a Merényi, a Péterfy, a Szent János, és a Honvéd Kórház) egyeztetni kezdett, miután a Honvéd bejelentette, hogy

nyáron három hétre leállítaná a politraumatizált sérültek ellátását, mert egyszerűen nincs elég orvosuk.

Nem sokkal ezután a Honvédban átmenetileg le is állt a sürgősségi ellátás, ahogy másik két kórházban is az orvoshiány miatt. Kunetz szerint ezek az intézmények próbálhatnak meg kartellezni, hogy egyikben se ajánljanak magasabb bért az orvosoknak, mint a másikban. A dologgal csak az a probléma, hogy a rosszul fizetett orvosok egyszerűen elmennek más magyar vagy külföldi kórházba dolgozni, ahol jobban megfizetik őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.