Trump közölte migrációs terveiről, hogy titkosak, aztán meglengette őket, és már nem titkosak

külföld
2019 június 12., 07:13
comments 96

Miközben közölte újságírókkal, hogy a Mexikóval kötött migrációs megállapodás titkos, azt egyelőre megtartja magának, Donald Trump négyszer is meglengette az épp kezében lévő terveket.  

Trump azért gondolta fontosnak a lengetést, hogy bebizonyítsa, igenis van megállapodás, csak még nem nyilvános. Aztán, mivel a heves mozdulatokról több száz készült, ezzel véletlenül mégis felfedte annak néhány részletét:

link Forrás

A már ismert tervek szerint Mexikót az Egyesült Államok biztonságos harmadik országnak minősítené, ami annyit tesz, hogy a menedékkérelmeket ott, és nem az amerikai határ túlsó oldalán bírálják majd el. 

Ami kiderült a meglengetetett iratból, az az, hogy Mexikó vállalta, megvizsgálja törvényi szabályozását, és annak lehetőségiet, hogy azt igazítsa a várható amerikai módosításokhoz. 

Kitudódott az is, hogy készült egy térségi menekültügyi terv, amely több közép-amerikai országot együttesen próbál rákényszeríteni a menedékkérelmek számának leszorítására (valahonnan számított) 45 nap alatt. 

Ez annyiban újdonság, hogy Mexikó ezidáig nem volt túl rugalmas a kérdésben, és elutasította a biztonságos harmadik országnak minősítés tervét. 

Hogy ezt elkerüljék, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megerősítsék a déli, Guatemalai határt, ahova 6000 fős nemzeti gárdát vonultatnak fel, és a céljuk, hogy hasonlóan korszerű és hatékony eszközökkel próbálják megállítani a migrációs tömegeket, ahogy azt az amerikaiak teszik. Mexikó 45 napos határidővel vállalta, hogy lelassítja a migrációs hullámot, máskülönben beleegyezik abba, hogy az amerikaiak biztonságos harmadik országnak minősítsék. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.