Egyenlő fizetésért és megbecsülésért sztrájkolnak a nők Svájcban

külföld
2019 június 14., 07:28
comments 256

Országszerte sztrájkolnak a nők pénteken Svájcban. A céljuk az, hogy így hívják fel a figyelmet arra, hogy az országban nem sikerült megoldani nemek közötti fizetési különbségek problémáját, és a férfiak még mindig jóval több fizetést kapnak a munkájukért. 

Hasonló sztrájk 28 évvel ezelőtt zajlott az országban, akkor félmillió nő ment az utcákra. Mint a BBC beszámolója megjegyzi, a svájci nők régóta kifogásolják, hogy az országban lassan halad a nemek közötti társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek felszámolása. Svájcban szavazójogot is csak 1971-ben adták meg a nőknek. 

Sztrájkot beharangozó tüntetés Lausanne-ben, május 14-én
photo_camera Sztrájkot beharangozó tüntetés Lausanne-ben, május 14-én Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az 1991-es tüntetésekhez képest történtek persze változások, azóta például már nyolc női tagja is volt a svájci kormányoknak, illetve azóta van törvényileg szabályzott módja annak, hogy a kismamák otthon maradhassanak újszülöttjeikkel a szülés után. 

Ugyanakkor a nők jellemzően még mindig 20 százalékkal kevesebbet keresnek, mint hasonló poszton lévő férfi kollégáik, és alul vannak reprezentálva a vezetői pozíciókban is. Szintén gondot jelent, hogy a kisgyerekek ellátására kevés és drága intézmény elérhető az országban. 

A mostani tiltakozás jelszavai is az 1991-es sztrájk szlogenjét adják vissza: 'Fizetés, idő, tisztelet!'.

A svájci parlament tavaly tűzte napirendre a nemek közötti bérkülönbségek kérdésének vizsgálatát, akkor merült fel, hogy egy új, figyelemfelhívó sztrájk ötlete is. A kormányzati beavatkozás ugyanis csak a száz főnél többet foglalkoztató cégeket érinti, ami a női szakszervezeti vezetők szerint nem jelent megoldást az ország problémáira. 

A BBC cikke szerint több ezer nő jelezte már munkahelyén, hogy nem fog bemenni pénteken, míg sokan délután fél 4-kor fognak felállni, 20 százalékkal megrövidítve így a munkanapjukat, utalva a 20 százalékos bérkülönbségre. 

A szervezők szerint a sztrájk a bérkülönbségek mellett arra is fel akarja hívni a figyelmet, hogy jellemzően a nők végzik el a gondozói munkákat, illetve tematizálni akarják a nők elleni erőszak jelenségét is. 

Zürich iskoláiban a Reuters beszámolója szerint a tanárok és gondozók nemcsak azért fognak tüntetni, hogy jobb fizetés járjon a jellemzően nők által végzett munkakörökben (mint például az általános iskolai tanár vagy az óvónő), hanem azért is, hogy a munka-család egyensúly igazságosabban legyen megszervezve. 

Vannak ugyan munkáltatók, akik illegálisnak nevezték a sztrájkot, de a nagyvállalatok inkább pragmatikusan szemlélik a történéseket, és többen közölték, hogy nem lesz következménye a pénteki hiányzásoknak.

A beszámolók szerint sok svájci férfi is támogatólag tekint a sztrájkra, de a szervezők azt kérték tőlük, hogy maradjanak a háttérben, és inkább vigyázzanak a gyerekekre vagy készítsenek ebédet a sztrájkolóknak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.