Madrid új, jobboldali vezetése felfüggesztette a város alacsony kibocsátású zónáját

Madrid új, jobboldali többségű városi tanácsa elkezdte visszanyesni azokat az intézkedéseket, melyekkel az előző városvezetés a károsanyag-kibocsátást akarta mérsékelni, elsősorban az autóforgalom korlátozásával.

Hogy ez az intézkedés mennyire fontos lehetett a jobboldali politikusoknak, azt jelzi, hogy a megválasztásuk utáni harmadik nap már nekiláttak az úgynevezett alacsony kibocsátású zónák felfüggesztésének. 

A korábbi terv összesen 472 hektárnyi területet érintett Madrid belvárosában: itt akarták jelentősen csökkenteni a nitrogéndioxid-kibocsátást, elsősorban a tömegközlekedés propagálásával. Az intézkedés mögött a város korábbi, baloldali polgármestere, Manuela Carmena állt, és a Guardian beszámolója szerint a tervet felkarolták a helyi lakosok és a környezetvédő csoportok is. 

Most viszont a helyhatósági választások után konzervatív többség lett a városvezetésben, és az új polgármester, José Luis Martínez-Almeida már a kampányban megígérte, hogy kezdeni fog valamit a programmal. Július elsejétől pedig már nem bűntetik azokat az autósokat, akik a megengedett szintnél szennyezőbb autóval érkeznek a belvárosi zónákba. Igaz, az új polgármester szerint a feloldás átmeneti, és még visszacsinálhatják később. 

Helyi környezetvédelmi csoportok szerint sokan felháborodva fogadták a döntést, és a következő napokban tüntetések is várhatóak, mivel a helyi lakosok értékelték a tisztább levegőért tett lépéseket.

A döntést kritizálta az új polgármester egyik helyettese, a jobbközép pártból érkező Begoña Villacís is, aki szerint hibás lenne visszacsinálni mindent olyanra, ahogy korábban volt. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.