Madrid új, jobboldali vezetése felfüggesztette a város alacsony kibocsátású zónáját

Madrid új, jobboldali többségű városi tanácsa elkezdte visszanyesni azokat az intézkedéseket, melyekkel az előző városvezetés a károsanyag-kibocsátást akarta mérsékelni, elsősorban az autóforgalom korlátozásával.

Hogy ez az intézkedés mennyire fontos lehetett a jobboldali politikusoknak, azt jelzi, hogy a megválasztásuk utáni harmadik nap már nekiláttak az úgynevezett alacsony kibocsátású zónák felfüggesztésének. 

A korábbi terv összesen 472 hektárnyi területet érintett Madrid belvárosában: itt akarták jelentősen csökkenteni a nitrogéndioxid-kibocsátást, elsősorban a tömegközlekedés propagálásával. Az intézkedés mögött a város korábbi, baloldali polgármestere, Manuela Carmena állt, és a Guardian beszámolója szerint a tervet felkarolták a helyi lakosok és a környezetvédő csoportok is. 

Most viszont a helyhatósági választások után konzervatív többség lett a városvezetésben, és az új polgármester, José Luis Martínez-Almeida már a kampányban megígérte, hogy kezdeni fog valamit a programmal. Július elsejétől pedig már nem bűntetik azokat az autósokat, akik a megengedett szintnél szennyezőbb autóval érkeznek a belvárosi zónákba. Igaz, az új polgármester szerint a feloldás átmeneti, és még visszacsinálhatják később. 

Helyi környezetvédelmi csoportok szerint sokan felháborodva fogadták a döntést, és a következő napokban tüntetések is várhatóak, mivel a helyi lakosok értékelték a tisztább levegőért tett lépéseket.

A döntést kritizálta az új polgármester egyik helyettese, a jobbközép pártból érkező Begoña Villacís is, aki szerint hibás lenne visszacsinálni mindent olyanra, ahogy korábban volt. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.