Madrid új, jobboldali vezetése felfüggesztette a város alacsony kibocsátású zónáját

külföld
2019 június 18., 09:25
comments 140

Madrid új, jobboldali többségű városi tanácsa elkezdte visszanyesni azokat az intézkedéseket, melyekkel az előző városvezetés a károsanyag-kibocsátást akarta mérsékelni, elsősorban az autóforgalom korlátozásával.

Hogy ez az intézkedés mennyire fontos lehetett a jobboldali politikusoknak, azt jelzi, hogy a megválasztásuk utáni harmadik nap már nekiláttak az úgynevezett alacsony kibocsátású zónák felfüggesztésének. 

A korábbi terv összesen 472 hektárnyi területet érintett Madrid belvárosában: itt akarták jelentősen csökkenteni a nitrogéndioxid-kibocsátást, elsősorban a tömegközlekedés propagálásával. Az intézkedés mögött a város korábbi, baloldali polgármestere, Manuela Carmena állt, és a Guardian beszámolója szerint a tervet felkarolták a helyi lakosok és a környezetvédő csoportok is. 

Most viszont a helyhatósági választások után konzervatív többség lett a városvezetésben, és az új polgármester, José Luis Martínez-Almeida már a kampányban megígérte, hogy kezdeni fog valamit a programmal. Július elsejétől pedig már nem bűntetik azokat az autósokat, akik a megengedett szintnél szennyezőbb autóval érkeznek a belvárosi zónákba. Igaz, az új polgármester szerint a feloldás átmeneti, és még visszacsinálhatják később. 

Helyi környezetvédelmi csoportok szerint sokan felháborodva fogadták a döntést, és a következő napokban tüntetések is várhatóak, mivel a helyi lakosok értékelték a tisztább levegőért tett lépéseket.

A döntést kritizálta az új polgármester egyik helyettese, a jobbközép pártból érkező Begoña Villacís is, aki szerint hibás lenne visszacsinálni mindent olyanra, ahogy korábban volt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.