Már öreg, nős férfiakat is pappá szentelnének a katolikusok

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Úttörő lépésre szánhatja rá magát a Katolikus Egyház a dél-amerikai paphiány miatt. Na persze nem nőket fognak pappá szentelni, annyira még a Dél-Amerikában hagyományosan progresszívnak számító egyház se progresszív. De a hagyományos papi nőtlenség követelményét feladva a jövőben akár házas öreg férfiakat is pappá szentelnének, hogy enyhítsék az Amazonas őserdeiben tomboló paphiányt.

A javaslat szerint "viri probati", vagyis morális karakterüket cselekedeteikkel bizonyító férfiakat szentelhetnének pappá. A hagyományőrzők aggályai szerint ezzel tulajdonképpen megnyílhat az út a cölibátus feladása felé, vagyis attól tartanak, hogy hamarosan világszerte megnyílhat a papi pálya a nős férfiak előtt.

A vatikáni tervezet amúgy "az egyháznak adott ajándékként" jellemzi a nőtlenségi fogadalmat, de jelzi, hogy a már nős, "stabil családban" élő férfiak felszentelése segíthet oldani a paphiányt. Ferenc pápa korábban már jelezte, hogy megfontolná a viri probatik pappá szentelését a nehezen megközelíthető, távoli vidékek paphiányának kezelésére, de azt is közölte, hogy alapvetően fenntartaná a cölibátust. (via The New York Times)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.