Teljesen hulladékmentes lehet egy japán város 2020-ra

külföld
2019 június 18., 05:34
comments 75

A japán Kamikatsu városa erőteljes célkitűzést fogalmazott meg 2020-ra: arra törekszenek, hogy a város teljesen hulladékmentes legyen a jövő évtől kezdve. Ehhez egy nagyon alapos hulladékfeldolgozási szisztémát vezettek be, mely során a helyieknek 45-féle kategória szerint kell szétválogatniuk a szemetüket. 

Ráadásul az 1500 lakos utána maga is hordja el a szemetét a helyi újrahasznosító központba. 

photo_camera Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Az AFP riportozni járt az ország nyugati felén fekvő településen, és a helyiek is azt mesélték nekik, hogy igen, bonyolult a rendszer, de az ott élő emberek környezetileg nagyon tudatosak, és mindenki komolyan veszi a feladatot. 

A szemét szétválogatása tényleg nagyon alaposan történik, külön kategóriát jelent a fogkefe épp úgy, mint egy kidobott párna. A cél tényleg az, hogy mindent, de mindent újrahasznosítsanak, és a város egyáltalán ne termeljen hulladékot a jövő évtől kezdve. 

photo_camera Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

A város közepén működő újrahasznosító központban tucatnyi különféle doboz várja az érkezőket, és ha valami nem fér be egyik kategóriába sem, akkor a helyiek addig bontják alkotóelemeire, míg meg nem oldódik a probléma. 

A város két szemétégetője közül az egyiket 2000-ben kellett bezárni, mivel működése nem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak. A megmaradt egy égető pedig nem tudta feldolgozni a város hulladékát, arra pedig nem volt pénze a városnak, hogy a szomszédos települések telepeire hordják a szemetüket. Ebből a szükséghelyzetből nőtt ki az újrahasznosítás igénye, mivel újrahasznosítani egyszerűen olcsóbb volt, mint égetni. 

photo_camera Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

2017-ben már a keletkező 286 tonna hulladék 80 százalékát újrahasznosították, ami jóval az országos, 20 százalékos átlag felett van. A japánok amúgy a statisztikák szerint kevesebb hulladékot állítanak elő, mint a legtöbb fejlett ország lakói, de műanyaghasználatban nagyon az élmezőnyben vannak. 

Vannak persze lakosok, akik szerint ez a modell csak egy 1500 fős településen működhet, egy nagyobb városban megvalósíthatatlan lenne. Mások viszont arról beszéltek az AFP-nek, hogy a józan ész is azt diktálja, hogy hasznosítsanak mindent újra. 

A helyi hulladékközpont vezetője, Kazuyuki Kiyohara szerint a műanyag teszi ki a helyiek hulladékénak nagy részét, és egyelőre nem is látszik, hogy csökkenne a használata. 

photo_camera Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

2018-ban a japán kormány előállt egy tervvel, hogy hogyan csökkenthetik 2030-ig évről évre negyedével a jelenleg évi 9,4 millió tonnányi műanyagtermelésüket: többek között bevezetik a betétdíjat a műanyagpalackokra, illetve figyelni kell arra, hogy semmit ne csomagoljanak több rétegnyi műanyagba. 

Kamikatsu város hivatalnoka, Suga szerint bajban lesznek a hulladékmentes tervek elérésével, ha nem változtatnak a fogyasztási szokásaikon is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.