Tinédzser neonácikat zártak börtönbe Nagy-Britanniában

2019 június 18., kedd 12:10
230

A 19 éves, leedsi Michal Szewczuk és a 18 éves, londoni Oskar Dunn-Koczorowski mindketten egy Sonnenkrieg Division nevű neonáci csoport tagjai voltak, és a bíróság ítélete szerint mindketten ösztönöztek egy támadást Harry herceg ellen, amiért egy félvér nőt vett feleségül, írja a BBC

Oskar Dunn-Koczorowski és Michal Szewczuk

Rebecca Poulet bíró terrorizmussal összefüggő vádakban találta bűnösnek a fiatalokat, és mint kiemelte, az általuk kifejtett online propaganda gyűlöletes bűncselekmény volt. Dunn-Koczorowski másfél évet, míg Szewczuk négy évet kapott. 

A két fiatal a vád szerint több internetes platformon is álnéven próbált meg rábeszélni embereket támadásra a hercegi pár ellen, többek között 'fajárulással' vádolva Harry herceget. Arról is írtak, hogy azokat a fehér nőket, akik nem fehér férfiakkal randevúznak, fel kéne akasztani. 

A bíró indoklása szerint az általuk terjesztett online anyagok erőszakosak és fenyegetőek voltak, többek között kivégzésre és nemi erőszakra szólítottak fel. A támadások célpontjaiként a hercegi pár mellett zsidókat és fekete bőrszínű embereket is megneveztek, ezen kívül pedig javasolták, hogy a támadók egyedül hajtsanak végre támadást közterületeken. 

Az ügyészség és a bíró is arra jutott, hogy nem egyszerűen egy online, a képernyők előtt szerveződő mozgalomról volt szó, kifejezetten készek voltak cselekedni is. Ezt a szervezet Hitlert éltető belső szabályzata is kimondta. 

A tárgyalás során Szewczuk elismerte, hogy kétszer is terrorizmust propagálta, illetve terroristák számára hasznos dokumentumokat birtokolt. 

A Sonnenkrieg ideológiája, hogy tagjaiknak teljesen ki kell szakadniuk a társadalomból, majd pedig 'totális támadást' indítani a rendszer ellen. A bíró szerint Szewczuk  egy szélsőségesen erőszakos és nőgyűlölő blogot is vezetett, ahol nők megerőszakolásáról, megkíznásáról és nők és kisgyerekek meggyilkolásáról is írt. 

Egy kommentjében Dunn-Koczorowski arról írt, hogy helyénvaló levágni kisgyerekek fejét, ha ezzel meg lehet akadályozni, hogy baloldali politikusok legyenek. 

A csoport működéséről a BBC közölt decemberben tényfeltáró anyagot, a két fiatalt akkor vették őrizetbe a rendőrök. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt