70,8 millió ember menekül háború vagy üldöztetés miatt

migráció
2019 június 19., 06:33
comments 88
Menekültek állnak sorban egy berlini hivatal előtt 2015-ben
photo_camera Menekültek állnak sorban egy berlini hivatal előtt 2015-ben Fotó: Fotó: AFP PHOTO / DPA / MICHAEL KAPPELER

70,8 millióra nőtt a világban az otthonukból erőszakkal elűzött emberek száma 2018-ban - írja közleményében az ENSZ menekültügyi ügynöksége (UNHCR), ami 2,3 milliós növekedést jelent a 2017-es évhez képest. 

Az UNHCR szerdán tette közzé Global Trends 2018 című legfrissebb jelentését, ezúttal is szokás egy nappal a Menekültek Vilagnapja, június 20. előtt. 

A 70,8 millió kényszermigráns közül ENSZ-definíció szerint 20,4 millió ember plusz 5 millió pakisztáni számít menekültnek. 

Az emelkedés az ügynökség szerint drámainak mondható. A szervezet 70 éves fennállása során egy év alatt még soha nem ugrott ekkorát ez a szám, bár ehhez fontos hozzátenni, hogy népességarányosan a 90-es évek elején például több menekült élt a Földön, mint most. Ezzel együtt tény, hogy ma kétszer annyi ember kényszerül otthonától távol élni az életét, mint 20 évvel ezelőtt. 

A jelentés szerint az elmúlt egy évben 13,6 millió embernek kellett elhagynia otthonát. (Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy szülőországából is távozni kényszerült, csak azt, hogy valamilyen üldöztetés, erőszak vagy emberi jogainak tiprása miatt el kellett hagynia otthonát.) Lebontva: tavaly minden nap 37 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

A 70,8 millió menekült közül 41 millióan országaik határain belül telepedtek le, és 5 menekült közül 4 valamely, hazájával határos országban talált menedéket. 

Az ENSZ statisztikái szerint 3,5 millió menedékkérő él jelenleg a Földön. (UNHCR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.