70,8 millió ember menekül háború vagy üldöztetés miatt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Menekültek állnak sorban egy berlini hivatal előtt 2015-benFotó: Fotó: AFP PHOTO / DPA / MICHAEL KAPPELER

70,8 millióra nőtt a világban az otthonukból erőszakkal elűzött emberek száma 2018-ban - írja közleményében az ENSZ menekültügyi ügynöksége (UNHCR), ami 2,3 milliós növekedést jelent a 2017-es évhez képest. 

Az UNHCR szerdán tette közzé Global Trends 2018 című legfrissebb jelentését, ezúttal is szokás egy nappal a Menekültek Vilagnapja, június 20. előtt. 

A 70,8 millió kényszermigráns közül ENSZ-definíció szerint 20,4 millió ember plusz 5 millió pakisztáni számít menekültnek. 

Az emelkedés az ügynökség szerint drámainak mondható. A szervezet 70 éves fennállása során egy év alatt még soha nem ugrott ekkorát ez a szám, bár ehhez fontos hozzátenni, hogy népességarányosan a 90-es évek elején például több menekült élt a Földön, mint most. Ezzel együtt tény, hogy ma kétszer annyi ember kényszerül otthonától távol élni az életét, mint 20 évvel ezelőtt. 

A jelentés szerint az elmúlt egy évben 13,6 millió embernek kellett elhagynia otthonát. (Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy szülőországából is távozni kényszerült, csak azt, hogy valamilyen üldöztetés, erőszak vagy emberi jogainak tiprása miatt el kellett hagynia otthonát.) Lebontva: tavaly minden nap 37 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

A 70,8 millió menekült közül 41 millióan országaik határain belül telepedtek le, és 5 menekült közül 4 valamely, hazájával határos országban talált menedéket. 

Az ENSZ statisztikái szerint 3,5 millió menedékkérő él jelenleg a Földön. (UNHCR)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.